«Φρένο» στην κούρσα των τιμών των ακινήτων παγκοσμίως βάζει η άνοδος των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Παράγοντες της κτηματαγοράς αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρατηρούν σημαντική μείωση στις αγοραπωλησίες ακινήτων το τελευταίο διάστημα.

Real Estate: Ποιοι σχεδιάζουν μεγάλες περικοπές στους χώρους γραφείων

Βασικός παράγοντας για το «πάγωμα» της ανοδικής πορείας της κτηματαγοράς είναι η άνοδος του κόστους το χρήματος, καθώς η ΕΚΤ προχωρά σε πολιτική συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενος ραντεβού της «ραντεβού» της Fed είναι προγραμματισμένο για τις 25-26 Ιουλίου, με την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών να προβλέπει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες  βάσης. Υπενθυμίζεται ότι σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της 13ης-14ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «πολύ δρόμο μπροστά της» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Τα στοιχεία για τα ακίνητα

Τα στοιχεία της Knight Frank για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών σε 56 αγορές που παρακολουθεί το διεθνές κτηματομεσιτικό γραφείο «έτρεχαν» με ρυθμούς 3,6% τους τελευταίους 12 μήνες, έναντι αντίστοιχης αύξησης 5,7% που είχε σημειωθεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Η επιβράδυνση της αγοράς είναι ορατή, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονταν κατά 11,1%.

Από τις 56 αγορές, οι 17 εμφάνισαν μείωση τιμών για τον τελευταίο χρόνο, με 8 εξ αυτών να καταγράφουν μείωση τιμών μεγαλύτερη του 5%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφεται μείωση τιμών σε 23 αγορές.

Σύμφωνα με την Knight Frank, οι τιμές στην τουρκική κτηματαγορά αυξάνονται κατά 132,8% τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αναλυτές του κτηματομεσιτικού γραφείου αναφέρουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που επικρατεί στη χώρα.

Κατά τα άλλα, οι χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης κυριαρχούν στο top10 της Knight Frank, με τη Β. Μακεδονία να παρουσιάζει αύξηση 18,8% στις τιμές, την Κροατία 17,3% και την Ουγγαρία 16,6%.

Η Ελλάδα είναι η 6η πιο δυναμική αγορά κατοικιών στον κόσμο αυτή τη στιγμή, με τα στοιχεία της Knight Frank να δείχνουν αύξηση των τιμών κατά 14,5% τον τελευταίο χρόνο, 6,2% το τελευταίο εξάμηνο και 4% το τελευταίο τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφεται στη Ν. Κορέα (-15,7%), τη Νέα Ζηλανδία (-13%), το Χονγκ Κονγκ (-10,3%) και τη Σουηδία (-8,8%).

 Η ΤτΕ για τα ακίνητα

με βάση την ΤτΕ, κατά τους πρώτους μήνες του 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων, και ειδικά το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της, συνέχισε να αναπτύσσεται.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην έκθεσή της «παρά τις αβεβαιότητες που αναδύθηκαν από τις αρχές του 2022, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις επιβαρύνσεις στο κόστος ενέργειας και υλικών, διατηρήθηκαν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών, ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς χώρων με σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφηκαν το 2022 και συνεχίζονται τους πρώτους μήνες του 2023, όπως και η εκ νέου επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία εδώ και μια δεκαετία και πλέον επηρεάζεται από διαδοχικές κρίσεις, συνετέλεσαν στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να πλειοδοτούν επί του περιορισμένου αποθέματος. Η χαμηλή προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών».

Στην αγορά κατοικιών διατηρήθηκαν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές κατά τη διάρκεια του α΄ τρίμηνου του 2023. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος από στοιχεία-εκτιμήσεις που συλλέγει από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2023 ήταν αυξημένες έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022 κατά 14,5% (προσωρινά στοιχεία), ενώ για το σύνολο του 2022, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα