Η πρωτοβουλία των ηγετών της Αφρικής θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε χθες Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας όμως ότι οι ουκρανικές επιθέσεις δυσκολεύουν την υλοποίησή της.

Πούτιν: Δέσμευση στις χώρες της Αφρικής για δωρεάν σιτηρά

Τις δηλώσεις αυτές ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή και αφού άκουσε τις εκκλήσεις τους προς τη Μόσχα να προχωρήσει με το σχέδιό της.

«Υπάρχουν διατάξεις αυτής της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που εφαρμόζονται. Όμως υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολο ή αδύνατο να εφαρμοστούν», τόνισε.

Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι η διαμεσολάβηση της Αφρικής στη σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει με μέτρα με στόχο την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών που θα συνοδεύεται από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ένα από τα σημεία της πρωτοβουλίας είναι η κατάπαυση του πυρός. «Όμως ο στρατός της Ουκρανίας βρίσκεται στην επίθεση, επιτίθεται, εφαρμόζει μια μεγάλης κλίμακας στρατηγική επιθετική επιχείρηση. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε όταν δεχόμαστε επίθεση».

Σχετικά με το ζήτημα της έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε: «Δεν τις απορρίψαμε. Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα για κατάπαυση του πυρός επί του παρόντος, η οποία θα άφηνε τη Ρωσία να ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας του και θα έδινε χρόνο στις δυνάμεις της Μόσχας να ανασυγκροτηθούν μετά από 17 μήνες πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν