
Oι ψηφοφόροι της Αργεντινής τιμώρησαν τις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, σπρώχνοντας στην πρώτη θέση έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που τραγουδάει ροκ, σε μια τεράστια ανατροπή στην κούρσα προς τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψηφοδελτίων, ο ακροδεξιός φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι έλαβε το 30,5% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο, με το κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης να ακολουθεί με 28% και τον κυβερνητικό συνασπισμό των Περονιστών να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 27%.
Το αποτέλεσμα είναι μια καυστική επίπληξη για τον κεντροαριστερό συνασπισμό των Περονιστών και το κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης Μαζί για την Αλλαγή, με τον πληθωρισμό στο 116% και μια κρίση κόστους ζωής που αφήνει τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στη φτώχεια, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση», δήλωσε σε ομιλία μετά τα αποτελέσματα, ο Μιλέι που αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικός υποψήφιος, πολέμιος της «παρασιτικής πολιτικής κάστας».
Σε αυτές τις ανοικτές, ταυτόχρονες και υποχρεωτικές κομματικές ψηφοφορίες καλούνταν 35 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής για να επιλέξουν τόσο τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 22ης Οκτωβρίου –κάθε παράταξη χρειάζεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 1,5% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να μπορεί να κατέβει στις εκλογές–, όσο και τους υποψηφίους τους.
Η διαδικασία χαρακτηρίζεται γενική πρόβα των εκλογών, που θα έχουν έχουν καθοριστική σημασία για την πολιτική που επηρεάζει τον τεράστιο αγροτικό τομέα της Αργεντινής, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς σόγιας, καλαμποκιού και βοδινού κρέατος στον κόσμο, το νόμισμα πέσο και τα ομόλογα, καθώς και τις τρέχουσες συνομιλίες για μια συμφωνία χρέους ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η οικονομική κρίση άνοιξε την πόρτα στον «Τραμπ της Αργεντινής»
Η οικονομική κρίση άφησε πολλούς Αργεντινούς απογοητευμένους από τα κύρια πολιτικά κόμματα και άνοιξε την πόρτα στον Milei, ο οποίος βρήκε απήχηση κυρίως στους νέους.
«Ο πληθωρισμός μας σκοτώνει και η εργασιακή αβεβαιότητα δεν σε αφήνει να προγραμματίσεις τη ζωή σου», δήλωσε η Αντριάνα Αλόνσο, μια 42χρονη νοικοκυρά.
Καθώς οι κάλπες έκλεισαν νωρίς το βράδυ, μετά από δυσλειτουργίες του συστήματος ψηφοφορίας που προκάλεσαν μεγάλες ουρές στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, όλη η συζήτηση στα κέντρα της προεκλογικής εκστρατείας αφορούσε τον Μιλέι που έχει υποσχεθεί να κλείσει την κεντρική τράπεζα και να μετατρέψει την οικονομία σε δολάριο.
«Το ποσοστό του Milei αποτελεί έκπληξη. Δείχνει την οργή του κόσμου με την πολιτική», δήλωσε ο πρώην συντηρητικός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, καθώς έφτασε στο εκλογικό κέντρο του Μαζί για την Αλλαγή.
Στην πιο σημαντική κούρσα για την ηγεσία, στο πλαίσιο του συνασπισμού Μαζί για την Αλλαγή, η σκληροπυρηνική συντηρητική Πατρίσια Μπούλριτς, πρώην υπουργός ασφαλείας, κέρδισε τον μετριοπαθή δήμαρχο του Μπουένος Άιρες Οράσιο Λαρέτα, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την εκστρατεία της.
Ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα κέρδισε το χρίσμα του κυβερνώντος συνασπισμού, όπως αναμενόταν, και θα μπορούσε να επιτύχει πιο ισχυρές επιδόσεις τον Οκτώβριο, αν μπορέσει να κερδίσει πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Ο απρόβλεπτος παράγοντας ήταν ο Μιλέι του οποίου οι δυνατές συγκεντρώσεις σε ροκ στυλ θυμίζουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις προβλέψεις. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις του έδιναν μόλις το ένα πέμπτο των πιθανών ψήφων, αν και είχαν κάνει μεγάλο λάθος πριν από τέσσερα χρόνια στις προκριματικές εκλογές του 2019.
Η συμμετοχή ήταν κάτω από 70%, το χαμηλότερο ποσοστό για προκριματικές εκλογές από τότε που άρχισαν να διεξάγονται στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία.
Με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών προκριματικών εκλογών, οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Αργεντινή θα παιχτούν ανάμεσα στον Χαβιέρ Μιλέι, την πρώην υπουργό Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς (δεξιά) και τον νυν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Σέρτζιο Μάσα (κεντροαριστερά).


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια