Το Χονγκ Κονγκ έχει χάσει κάποια από την μόνιμη αίγλη του. Ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου της πόλης απέρριψε την απαίτηση για τις εταιρείες που έχουν συσταθεί στην Κίνα να διεξάγουν χωριστές ψηφοφορίες για τους χερσαίους και υπεράκτιους επενδυτές τους για θέματα δικαιωμάτων και επαναγορών μετοχών. Είναι ένας νέος λόγος για τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια να διαπραγματεύονται μετοχές στην ηπειρωτική χώρα αντί στο Χονγκ Κονγκ.
Η προσαρμογή που επηρεάζει περίπου 150 εταιρείες διπλού χρηματιστηρίου αποτελεί μέρος της ανανέωσης των κανόνων για τις εγγραφές του Hong Kong Exchanges and Clearing που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα. Οι κανόνες ήρθαν μετά από μια γενική αναθεώρηση της πολιτικής για τις υπεράκτιες εισαγωγές από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας τον Μάρτιο, η οποία απαλλάσσει τις εταιρείες από την υποχρέωση να αντιμετωπίζουν τις μετοχές H του Χονγκ Κονγκ ως ξεχωριστή κατηγορία μετοχών από τις μετοχές Α στη Σαγκάη και στο Shenzhen.
Κίνα: Υπογραφή μνημονίου μεταξύ των χρηματιστηρίων Πεκίνου και Χονγκ Κονγκ
Σε ένα επίπεδο, αυτό είναι λογικό. Οι μετοχές Α και Η έχουν τα ίδια δικαιώματα ιδιοκτησίας και ψήφου. Η εισαγωγή δύο σειρών εγκρίσεων επιβλήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, όταν οι ξένοι επενδυτές ήθελαν πρόσθετη προστασία για να επενδύσουν στο πρώτο κύμα κινεζικών εταιρειών που εισήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι εγχώριοι νόμοι για τους τίτλους της Κίνας έχουν οριμάσει έκτοτε και οι παγκόσμιοι επενδυτές μπορούν πλέον να αγοράζουν απευθείας μετοχές στην ηπειρωττική χώρα μέσω διαφόρων καναλιών. Επιπλέον, σε ζητήματα όπως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, τα δύο σύνολα μετόχων ψηφίζουν εδώ και καιρό ως μία κατηγορία.
Η κατάργηση χωριστών συνεδριάσεων αφαιρεί το αποτελεσματικό βέτο και την υπερβολική επιρροή που κατέχουν οι διαχειριστές παγκόσμιων κεφαλαίων για την έκδοση μετοχών και τις εξαγορές, επειδή οι μετοχές H αντιπροσωπεύουν συνήθως μια μειοψηφία των συνολικών μετοχών μιας κινεζικής εταιρείας σε κυκλοφορία. Δεν αποτελεί έκπληξη η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο, αντιτίθεται στην αλλαγή κανόνων του HKEX, όπως και μεγάλοι όμιλοι όπως η Asia Securities Industry & Financial Markets Association (ASIFMA) και η Asian Corporate Governance Association. Το επιχείρημά τους επικεντρώνεται σε μια αμήχανη πραγματικότητα: οι μετοχές Α και Η δεν είναι ανταλλάξιμες, διαπραγματεύονται σε διαφορετικά νομίσματα και υπόκεινται σε πολύ διαφορετικούς κινδύνους, δικαιολογώντας έτσι πρόσθετη προστασία για τους ιδιοκτήτες μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ.
Έχουν όμως ένα επιχείρημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μετοχές Α διαπραγματεύτηκαν κατά μέσο όρο με 35% premium έναντι των ισοδύναμων μετοχών τους H, σύμφωνα με τον δείκτη Hang Seng China AH Premium που παρακολουθεί τη διαφορά για τις πιο ρευστοποιήσιμες εταιρείες που είναι εισηγμένες και στα δύο χρηματιστήρια. Από το πρωί της Τρίτης, οι μετοχές της Σαγκάης σχεδόν 20 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων China Life Insurance και της 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτοκινητοβιομηχανίας Great Wall Motor, διαπραγματεύονταν σε τιμή τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερη από τις νότιες αντίστοιχές τους.
Το premium θέτει τους ιδιοκτήτες μετοχών του Χονγκ Κονγκ σε μειονεκτική θέση σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Για θέματα δικαιωμάτων, για παράδειγμα, οι εταιρείες ορίζουν μία τιμή συνδρομής. Εάν αυτό είναι πάνω από τις μετοχές Η αλλά με έκπτωση στις μετοχές Α, οι κάτοχοι της τελευταίας επωφελούνται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση περισσότερων μετοχών στην ηπειρωτική Κίνα σε σχέση με μετοχές στο Χονγλ Κονγκ, μειώνοντας περαιτέρω τους ιδιοκτήτες μειοψηφίας στο Χονγκ Κονγκ. Το HKEX εξετάζει μια ελάχιστη απαίτηση float H για να αντιμετωπίσει αυτήν την ανησυχία. Ομοίως, εάν μια εταιρεία εκδίδει μπόνους μετοχές αντί για μερίσματα μετρητών, οι μέτοχοι H θα μπορούσαν να λάβουν μικρότερη αξία από τους ομολόγους τους στην ηπειρωτική χώρα. Το 2020, οι μέτοχοι του Χονγκ Κονγκ άσκησαν βέτο στην πρόταση της Bank of Zhengzhou να αποφευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει από τους νέους κανόνες ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο για να φιλτραριστεί. Οι εταιρείες που θέλουν να εγκαταλείψουν τις χωριστές συνεδριάσεις θα πρέπει πρώτα να κερδίσουν την έγκριση των δύο τρίτων από κάθε ομάδα μετόχων. Οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιες εταιρείες θα υιοθετήσουν το νέο σύστημα.
Φυσικά, ακόμα κι αν οι εταιρείες εγκαταλείψουν την απαίτηση, οι έλεγχοι κεφαλαίων σημαίνουν ότι οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές θα εξακολουθούν να είναι πιο βολικές για αγορά και πώληση. Αλλά οι λόγοι για τις συναλλαγές στην ημειρωτική χώρα γίνονται πιο επιτακτικοί όσο περνάει ο καιρός. Η Σαγκάη και το Shenzhen προσφέρουν τελικά περισσότερη ρευστότητα, πλουσιότερες αποτιμήσεις και καλύτερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις: τα τελευταία πέντε χρόνια, ο MSCI China A Onshore Index έχει αποδώσει πάνω από 30%, καταρρίπτοντας το αρνητικό 29% του δείκτη Hang Seng China Enterprise Index.
Οι κατανομές των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων σε κινεζικές μετοχές βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών. Όταν επιστρέψουν μαζικά, θα βρουν ένα λιγότερο ελκυστικό Χονγκ Κονγκ να τους περιμένει.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου