Θετικά έκλεισαν και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος του Αυγούστου, με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος απορρόφησε και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών. Οι απώλειες του Αυγούστου κυμαίνονται για τους 3 βασικούς δείκτες μεταξύ 3% και 5%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρή ανοδική αντίδραση

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,62% στις 34.560 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,63% στις 4.433 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,84% στις 13.705 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της 3M σημείωσε άνοδο άνω του 5% μετά από αναφορά του Bloomberg News ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να διευθετήσει αγωγές που ισχυρίζονταν ότι κάποια προϊόντα ήταν ελαττωματικά. Επίσης, Meta και Apple σημείωσαν οριακά κέρδη, ενώ η Nvidia κέρδισε 1,1%. Από την άλλη, η Tesla έχασε 0,7%.

«Σήμερα είναι πολύ περισσότερο μια κυκλική ανύψωση της αγοράς σε σχέση με την τεχνολογία, και νομίζω ότι αυτό οφείλεται απλώς στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ», δήλωσε ο Dylan Kremer, συν-επικεφαλής επενδύσεων στην Certuity. «Το ράλι στην τεχνολογία φέτος οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και στους παράγοντες ποιότητας εντός των εταιρειών τεχνολογίας», εξήγησε.

Παρόλα αυτά, οι κινήσεις έδειξαν ότι γίνονται και με βάση και τις παρατηρήσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell. Μιλώντας την Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ο Powell επεσήμανε ορισμένες ενδείξεις συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης και ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, αλλά έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά» σε πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του -μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη- παραμένει πολύ υψηλός», είπε ο Powell. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Από σήμερα, οι traders τιμολογούν με πιθανότητα σχεδόν 20% ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME. «Η πρόθεση να παραμείνει περιοριστική η πολιτική εξακολουθεί να ισχύει φέτος έως ότου η Fed είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο της», δήλωσε ο Brian Price, επικεφαλής της Διαχείρισης Επενδύσεων στο Commonwealth Financial Network. «Σε αυτό το σημείο, η αγορά φαίνεται να πιστεύει ότι μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή πριν από την παύση της Fed».

Οι επενδυτές θα σταθμίσουν τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τον δείκτη προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης, την Πέμπτη. Στη συνέχεια, η Wall Street θα στρέψει την προσοχή της σε μια νέα ανακοίνωση για τις μισθοδοσίες την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street