Μπορεί ένας CEO να αξίζει 9 δισεκατομμύρια δολάρια; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται από την πτώση 4% των μετοχών της AstraZeneca μετά από άρθρο που ανέφερε ότι το αφεντικό Πασκάλ Σοριό ενδέχεται να παραιτηθεί σύντομα.

Η εταιρεία υποβάθμισε την έκθεση και η μετοχή της έχει ανακάμψει, αλλά το επεισόδιο υπογραμμίζει την αβέβαιη θέση της αν φύγει ο 64χρονος Σοριό. Χωρίς ένα σαφές σχέδιο διαδοχής, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω αναταραχές.

AstraZeneca: «Πολύ ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα δοκιμής φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο Σοριό

Όπως και να το δει κανείς, ο Σοριό είναι κορυφαίος παίκτης. Εντάχθηκε στον αξίας 205 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγγλο-σουηδικό όμιλο το 2012 με εντολή να ανορθώσει την ζήτηση. Μόλις δύο χρόνια μετά έπρεπε να αποκρούσει μια προσφορά 55 λιρών ανά μετοχή από την ανταγωνιστική Pfizer. Σήμερα, οι μετοχές της AstraZeneca αξίζουν σχεδόν το διπλάσιο του ποσού και ο όμιλος έχει ευδοκιμήσει χάρη σε «υπερπαραγωγές» όπως η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού Lynparza και τολμηρές συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η αγορά 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ειδικού για σπάνιες ασθένειες Alexion στη μέση της πανδημίας.

Οι αναλυτές της Berenberg εκτιμούν ότι η ετήσια απόδοση των ερευνητικών δαπανών της AstraZeneca ήταν κατά μέσο όρο 12% από το 2016 και μετά, ξεπερνώντας άνετα το κόστος κεφαλαίου της κατά 8% ξεπερνώντας κατά πολύ τους περισσότερους μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους.

Ο συνδυασμός αυτών των τακτικών έχει χαρίσει στους επενδυτές απόδοση άνω του 400%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του Σοριό, κερδίζοντας εύκολα ευρωπαίους αντιπάλους όπως η Novartis, η Sanofi και η GSK. Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν η AstraZeneca θα μπορέσει να βρει έναν διάδοχο ικανό να αντιγράψει την επιτυχία του. Η μακρά θητεία του Σοριό, υπερδιπλάσια του μέσου όρου για έναν διευθύνοντα σύμβουλο του FTSE 100, κάνει το ζήτημα ακόμη πιο πιεστικό.

Συνολικές αποδόσεις των μετόχων της Astra Zeneca από την αρχή ανάληψης της εξουσίας από τον Πασκάλ Σοριό έναντι των αντιπάλων

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να χειριστείτε μια διαδοχή. Πάρτε το Diageo. Όταν ο Ιβάν Μενέζες πέθανε, άφησε έναν ξεκάθαρο αντικαταστάτη ως Chief Operating Officer, την Ντέμπρα Κρου. Εναλλακτικά, το διοικητικό συμβούλιο της AstraZeneca θα μπορούσε να παρατάξει έναν αριθμό υποψηφίων CEOs, δίνοντάς του άφθονες επιλογές όταν ο Σοριό παραιτηθεί.

Οι υποψήφιοι

Η AstraZeneca έχει μερικούς αξιόπιστους εσωτερικούς υποψηφίους. Η επιτυχία των θεραπειών για τον καρκίνο, που αποτελούσαν το 35% των πωλήσεων το 2022, θα έθετε είτε τη Σούζαν Γκάλμπρέιθ, εκτελεστική αντιπρόεδρο έρευνας και ανάπτυξης ογκολογίας, είτε τον Ντέιβιντ Φρέντερικσον, ο οποίος διευθύνει την εμπορική στρατηγική για αυτήν την επιχείρηση, σε ισχυρή θέση. Άλλοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον Οικονομικό Διευθυντή Αραντάνα Σαρί. Το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε επίσης να εξετάσει εξωτερικούς υποψηφίους όπως ο Λουκ Μίλς, πρώην προστατευόμενος του Σοριό που αυτομόλησε στην αντίπαλη GSK το 2017. Θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε από αυτούς να ανταποκριθεί stiw prosdok;iew. Ωστόσο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα χρειάζεται μια γρήγορη λύση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners