Κινητικότητα καταγράφεται στον τομέα των συνεταιριστικών τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία, για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την ανάκτηση των χαμένων στα χρόνια της κρίσης μεριδίων τους.

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Οι τράπεζες της ΕΕ πληρούν τους κανόνες Βασιλείας

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα κλάδο που υπέστη σοβαρούς και δυσανάλογους κλυδωνισμούς μετά την ελληνική χρεοκοπία και τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε, η οποία έπληξε το βασικό κορμό της πελατείας του.

Ο λόγος γίνεται για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων, σχεδόν 7 στις 10, βρέθηκε την περασμένη δεκαετία σε αδυναμία εξυπηρέτησης των τραπεζικών της δανείων.

Η εξέλιξη αυτή βρήκε αρκετές από τις συνεταιριστικές τράπεζες με περιορισμένα κεφάλαια και σοβαρές αδυναμίες στα συστήματα της εσωτερικής τους διακυβέρνησης.

Ως αποτέλεσμα, οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους διαμορφώθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από το 80% και ελλείψει φρέσκων κεφαλαίων για την αναπλήρωση των συνεπακόλουθων απωλειών, τα περισσότερα ιδρύματα της κατηγορίας δεν άντεξαν και απορροφήθηκαν από τους συστημικούς ομίλους.

Το σημερινό τοπίο

Μετά το αναπόφευκτο κύμα λουκέτων σήμερα λειτουργούν 4 συνεταιριστικές τράπεζες: Χανίων, Ηπείρου, Καρδίτσας και Θεσσαλίας.

Από την άλλη, η Παγκρήτια Τράπεζα μετατράπηκε σε ΑΕ και οδεύει προς την συγχώνευσή της με την Attica Bank, αφού προηγουμένως θα έχει απορροφήσει τις εργασίες της συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα σχήματα λοιπόν που παραμένουν σε λειτουργία αναζητούν το ρόλο τους στο νέο ευνοϊκότερο τοπίο, που διαμορφώνεται λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Όπως ανέφερε μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, όσες δεν διατηρούν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα καλούνται να αξιοποιήσουν το τρέχον περιβάλλον και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου για την ενίσχυση τους και την επιτάχυνση του σχεδίου αποκλιμάκωσης των δεικτών στα κόκκινα δάνεια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση την αρχή κάνει η Τράπεζα Χανίων, η οποία έως και το τέλος Οκτωβρίου προχωρά σε αύξηση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων μεριδίων.

Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αντλήσει επιπλέον 5 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, εκμεταλλευόμενη τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές για τους εγχώριους τίτλους.

Επόμενος μεγάλος στόχος του προέδρου της τράπεζας Μιχάλη Μαρακάκη αποτελεί η μετατροπή της σε ΑΕ έως το τέλος του έτους, για να ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα το β΄ εξάμηνο του 2024 μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 50 – 100 εκατ. ευρώ και η είσοδός της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα Χανίων θα αποκτήσει την απαραίτητη κεφαλαιακή ισχύ για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και την ενίσχυση των εργασιών της.

Επενδύσεις σε ακίνητα

Οι δραστηριότητές της πάντως δεν είναι μόνο τραπεζικές. Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, εντός του φθινοπώρου θα συσταθεί μία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), με προίκα την θυγατρική της, Κρητικά Ακίνητα ΑΕ.

Στη νέα εταιρεία, η οποία έχει ήδη λάβει τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, η τράπεζα θα συμμετέχει σε πρώτη φάση με ποσοστό 60% και η Κρητικά Ακίνητα ΑΕ με 40%.

Μετά την έναρξη λειτουργίας της ΑΕΕΑΠ, θα ακολουθήσει η είσοδός της στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα δοθεί η δυνατότητα σε τρίτους να λάβουν μετοχές, εισφέροντας ακίνητα.

Κατά τον κ. Μαρακάκη, το ενδιαφέρον για επένδυση στην εταιρεία τόσο από εγχώριους επενδυτές, όσο και από ξένα funds είναι ήδη ζωηρό.

Με τον τρόπο αυτό, η Χανίων θα αποκτήσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την ακίνητη περιουσία της, αντλώντας πολύτιμα για την ανάπτυξή της κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η Κρητικά Ακίνητα ΑΕ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με προοπτικές καταγραφής υψηλών υπεραξιών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται οικόπεδο άνω των 2 στρεμμάτων στο κέντρο του Πλατανιά Χανίων, που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη Δυτική Κρήτη. Σε αυτό βρίσκεται υπό ανέγερση ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο 7.580 τμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις