Στο χάος κινδυνεύει να βυθιστεί, για μία ακόμη φορά, το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς ο «ταλαιπωρημένος» πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι προανήγγειλε την Τρίτη τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μετά την αμφισβήτηση της ηγεσίας του από έναν συνάδελφό του Ρεπουμπλικανό, σε μια ακόμη εσωκομματική διαμάχη με ευρύτερη αντανάκλαση στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Το shutdown αποφεύχθηκε, οι έριδες παραμένουν

Ο Μακάρθι δήλωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει αργότερα εντός της ημέρας επί της πρότασης του αντιπροσώπου Ματ Γκέιτζ, ανταγωνιστή του Μακάρθι, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να τον απομακρύνει από τη θέση του.

Αν ο Γκέιτζ επιτύχει, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που οι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν την απομάκρυνση του ηγέτη τους.

«Είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνω», δήλωσε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους.

Νέα κρίση

Η μάχη για την ηγεσία έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου οι εσωτερικές διαμάχες των Ρεπουμπλικανών οδήγησαν την Ουάσινγκτον στα πρόθυρα μερικής αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν ότι επιμένουν στον Μακάρθι καθώς βγήκαν από μια κλειστή συνεδρίαση στην οποία, όπως είπαν, δέχθηκε παρατεταμένο χειροκρότημα από όρθιους Αντιπροσώπους.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο έτοιμο να ηγηθεί του κόμματός μας. Αυτό είναι κατανοητό από πάνω από το 95% των μελών», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόσωπος Ντάρελ Ίσα.

Ο Γκέιτζ δεν μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Το κόμμα του Μακάρθι ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με μια οριακή πλειοψηφία 221-212 και θα χρειαστούν μόλις πέντε αποστασίες Ρεπουμπλικάνων για να απειληθεί η εξουσία του, αν όλοι οι Δημοκρατικοί ψηφίσουν εναντίον του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν