Σε νέα κρίση ετοιμάζεται να βυθιστεί το πολιτικό στερέωμα των ΗΠΑ, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ένα νέο shutdown της κυβέρνησης αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τρίτη για την απομάκρυνση του προέδρου Κέβιν Μακάρθι από τη θέση του, καθώς οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων βύθισαν το Κογκρέσο σε περαιτέρω χάος.

ΗΠΑ: Το shutdown αποφεύχθηκε, οι έριδες παραμένουν

Ιστορική απόφαση

Η ψηφοφορία με ψήφους 216 έναντι 210 σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία που η Βουλή των Αντιπροσώπων απομακρύνει τον ηγέτη της, με πρωτοβουλία μιας σχετικά μικρής ομάδας δεξιών Ρεπουμπλικανών. Δεν έχει προκύψει σαφής διάδοχος.

Επικεφαλής της «εξέγερσης» ήταν ο αντιπρόσωπος Ματ Γκέιτζ, ένας ακροδεξιός Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα και πολέμιος του Μακάρθι, ο οποίος κατηγόρησε τον ηγέτη του κόμματος ότι δεν έκανε αρκετά για να μειώσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Ήταν η τελευταία στιγμή υψηλού δράματος σε μια χρονιά που είδε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, να φέρνει την Ουάσινγκτον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στο χείλος ενός μερικού κλεισίματος της κυβέρνησης.

Ο Κέβιν Μακάρθι

Το κόμμα του Μακάρθι ελέγχει την αίθουσα με μια οριακή πλειοψηφία 221-212, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσε να αντέξει να χάσει όχι περισσότερες από πέντε ψήφους αν οι Δημοκρατικοί ενωθούν στην αντιπολίτευση.

Αυτό συνέβη την Τρίτη, καθώς οκτώ Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν μαζί με 208 Δημοκρατικούς για την απομάκρυνση του Μακάρθι από τη θέση του.

Η συζήτηση

Στη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Γκέιτζ και μια χούφτα σύμμαχοι επέκριναν τον Μακάρθι επειδή στηρίχθηκε στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει την προσωρινή χρηματοδότηση που απέτρεψε το μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης.

«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα αγωνιστεί για κάτι – οτιδήποτε – εκτός από το να παραμείνει πρόεδρος», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος Μπομπ Γκουντ.

Οι υποστηρικτές του Μακάρθι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους πιο ένθερμους συντηρητικούς της Βουλής, είπαν ότι περιόρισε με επιτυχία τις δαπάνες και προώθησε άλλες συντηρητικές προτεραιότητες, παρόλο που οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία. Προειδοποίησαν ότι τα κεκτημένα τους θα κινδύνευαν αν απομακρύνονταν ο ηγέτης τους.

«Σκεφτείτε το καλά πριν μας βυθίσετε στο χάος, γιατί προς τα εκεί οδηγούμαστε», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος Τομ Κόουλ.

Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι δεν θα βοηθήσουν τους Ρεπουμπλικανούς να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα. Θεωρούν σε γενικές γραμμές τον Μακάρθι αναξιόπιστο, αφού αθέτησε μια συμφωνία για τις δαπάνες με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και είναι οργισμένοι από την απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για μια έρευνα μομφής κατά του προέδρου.

Ο Ματ Γκέιτζ

«Ας τους αφήσουμε να κυλιστούν στο χοιροστάσιο της ανικανότητάς τους»

«Ας τους αφήσουμε να κυλιστούν στο χοιροστάσιο της ανικανότητάς τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Pramila Jayapal στους δημοσιογράφους πριν από την ψηφοφορία.

Ο Γκέιτζ ήταν ένας από τους περισσότερους από δώδεκα Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν επανειλημμένα κατά της υποψηφιότητας του Μακάρθι, τον Ιανουάριο. Ο Μακάρθι εξασφάλισε τελικά την προεδρία μετά από 15 γύρους ψηφοφορίας. Προκειμένου να κερδίσει τη θέση, ο συμφώνησε σε κανόνες που διευκόλυναν την αμφισβήτηση της ηγεσίας του.

Οι υποστηρικτές του Μακάρθι είπαν ότι ο Γκέιτζ είχε ως κίνητρο την επιθυμία για δημοσιότητα, την ευκαιρία να κερδίσει υψηλότερο αξίωμα ή τη δυσαρέσκεια για μια συνεχιζόμενη έρευνα δεοντολογίας σχετικά με πιθανή σεξουαλικώς ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομη χρήση ναρκωτικών. Ο αντιπρόσωπος Garret Graves επισήμανε ότι έχει συγκεντρώσει χρήματα από την προσπάθειά του να εκδιώξει τον Μακάρθι. «Είναι αηδιαστικό», είπε.

Ο Γκέιτζ, ο οποίος αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και δήλωσε ότι δεν υποκινείται από αντιπάθεια προς τον Μακάρθι.

«Αυτό δεν είναι κριτική του ατόμου – είναι κριτική της δουλειάς. Η δουλειά δεν έχει γίνει», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν