Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στην κούρσα διεκδίκησης της Κωτσόβολος, η οποία έχει καταφέρει να προσελκύσει ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.

Currys: Έχουμε λάβει αρκετές προσφορές για την Κωτσόβολος

Εκτός από την ΔΕΗ, η οποία ηγείται στον χώρο του ηλεκτρισμού και τον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα, πληροφορίες αναφέρουν πως το «παρών» δίνει και ο Όμιλος Μαρινάκη σε σχήμα που συμμετέχουν επίσης το Latsco Family office και ο επιχειρηματίας Χάρης Καρώνης (Viva Wallet).

Πηγές που γνωρίζουν σημειώνουν πως η διαδικασία βρίσκεται στη φάση των προσφορών (μη δεσμευτικών), τονίζοντας πως ορόσημο για την ολοκλήρωση παραμένει το τέλος Οκτωβρίου.

Υπογραμμίζουν πάντως ότι η διαδικασία είναι ευέλικτη και δίδεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να χαράξουν διαφορετική στρατηγική όσον αφορά στην προσφορά που θα καταθέσουν.

Οι μνηστήρες

Την λήψη μη δεσμευτικών προσφορών επιβεβαίωσε και η Currys. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έλαβε και εξετάζει μη δεσμευτικές προσφορές για την Κωτσόβολος και μάλιστα από αρκετούς πιθανούς αγοραστές.

Το ενδιαφέρον τους επιβεβαίωσαν και με ξεχωριστές ανακοινώσεις τόσο η ΔΕΗ όσο και η Quest. Η ΔΕΗ, όπως είχε γράψει ο ΟΤ, έχει ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο, πρωταγωνιστή στην πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών utilities εισέρχεται δυναμικά στη λιανική επιδιώκοντας την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.

Οι εκτός νυμφώνος

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση των Πλαίσιο και Public να απέχουν από τη διεκδίκηση, διαψεύδοντας τις εντυπώσεις που είχαν καλλιεργηθεί αρχικά. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από την πλευρά της οικογένειας Γεράρδου. Αν και πολλοί πίστεψαν μετά και τις δηλώσεις της διοίκησης πως «δεν μπορεί να απουσιάζει», τελικά επέλεξε να κάνει πίσω.

Κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας μιλώντας στον ΟΤ είχε δηλώσει πως μετά από τη σχετική άσκηση που έγινε, η διοίκηση αποφάσισε να μείνει εκτός για δυο βασικούς λόγους: πρώτον, γιατί ως ανταγωνιστική εταιρεία δεν θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που θα την ενδιέφεραν, ώστε να σχηματίσει άποψη και να χτίσει την προσφορά της και δεύτερον, γιατί ενδεχομένως να είχε πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην έγκριση του deal.

«Πωλητήριο» στο πετράδι του στέμματος

Ο βρετανικός όμιλος αποφάσισε στο πλαίσιο επανεξέτασης της δομής του να εξετάσει την πώληση της Κωτσόβολος.

Η διοίκησή του πιστεύει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για την Κωτσόβολος, η δύναμη και η ηγετική θέση της οποίας αλλά και το μακροπρόθεσμο ιστορικό κερδοφόρων παραδόσεων, όπως είπε «δεν αντικατοπτρίζονται επί του παρόντος στην αποτίμηση του Ομίλου».

Η Κωτσόβολος αποτελεί μια «όαση» για τον βρετανικό όμιλο, οι πωλήσεις του οποίου βυθίζονται σε όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας. Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική χρήση (έτος 2022-2023), ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έκλεισε στα 733 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 12,1% ενώ παρά την ελαφρά κάμψη, τo λογιστικό EBITDA διαμορφώθηκαν σε 48,6 εκατ. ευρώ.

Η πέμπτη φορά…

Ο διαγωνισμός πώλησης της Κωτσόβολος που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον αγοράς και επενδυτών. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών αναζητά νέο μέτοχο. Εάν ολοκληρωθεί θετικά η διαδικασία, θα είναι η πέμπτη φορά στην πλούσια ιστορία της που θα αλλάξει ιδιοκτήτη.

Το τίμημα

Oι προσδοκίες της εταιρείας σε ό,τι αφορά το τίμημα κυμαίνονται γύρω στα 200-250 εκατομμύρια, ωστόσο  τραπεζικοί κύκλοι κατεβάζουν κατά πολύ τον πήχη, καθώς θεωρούν ότι ένα τέτοιο ποσό δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας.

Νέα δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση το πωλητήριο στην «Κωτσόβολος», εφόσον ολοκληρωθεί θετικά θα ανατρέψει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά οικιακών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Και αυτό γιατί πέρα από την ηγετική θέση που κατέχει η αλυσίδα, έχει καταφέρει να μεγαλώσει σημαντικά μέσα στην υπερδεκαετή κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, υφίσταται ισχυρό ανταγωνισμό από το online κανάλι, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της Statista, το 35,7% των συνολικών εσόδων στην αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών θα προκύψει από ηλεκτρονικές πωλήσεις έως το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις