Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αν ορισμένες εταιρείες στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τη ροή της παράνομης χρηματοδότησης τρομοκρατικών και παρακρατικών οργανώσεων, θα αναλάβουν αναγκαστικά δράση.

Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και διαφόρων ένοπλων ριζοσπαστικών ομάδων έχει τεθεί εξάλλου εκ νέου στο μικροσκόπιο μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Ισραήλ: Προσπάθειες για έλεγχο των crypto λογαριασμών της Χαμάς

Σύνδεση crypto και παράνομης χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι ένα μικρό μέρος των παράνομων χρήσεων των κρυπτονομισμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν απάτες, ransomware και κλοπές.

Το έγκλημα σε κρυπτονομίσματα έφτασε το ρεκόρ των 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σημείωσε η Chainalysis, αποκαλώντας αυτό μια εκτίμηση χαμηλότερου ορίου. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με εγκλήματα όπως η πληρωμή για εμπόριο ναρκωτικών.

Η κλοπή κρυπτονομισμάτων μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι επίσης σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.

Ορισμένες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιορίσει την πρόσβαση των πελατών στην κρυπτογράφηση λόγω της αύξησης των απατών στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων.

Τι δήλωσαν οι ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θέλει να βοηθήσει στην εξάλειψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Παρόλα αυτά τόνισε πως «υπάρχουν εκείνοι, ιδίως στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που επιθυμούν να καινοτομούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την παράνομη χρηματοδότηση».

«Η προσδοκία μας είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως και άλλοι στο οικοσύστημα των εικονικών νομισμάτων, θα λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να έχουν πρόσβαση σε πόρους. Εάν δεν ενεργήσουν για να αποτρέψουν τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές, θα το κάνουμε εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι εταίροι μας», πρόσθεσε ο Adeyemo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto