Ταχύτερα από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Γερμανία τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 3%, το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2021, καθώς η απότομη επιβράδυνση των τιμών σε πολλούς τομείς μείωσε τις πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπη

Η πτώση του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη Γερμανία από 4,3% τον Σεπτέμβριο οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας και στη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχανσε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός  θα υποχωρούσε στο 3,6%.

Γερμανία: Ελαφρά συρρίκνωση το γ΄ τρίμηνο

Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε από 4,6% σε 4,3%. Ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση είχε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Μάιο, καθώς οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2%.

Ο πληθωρισμός που είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις θεωρείται ένας από τους κύριους κινδύνους από τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς θα μπορούσε να παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Συρρίκνωση της Γερμανικής οικονομίας

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να επιβαρύνεται από την αδύναμη αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε συρρίκνωση κατά 3%.

«Αυτά και μόνο τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η γερμανική οικονομία έχει γίνει τουλάχιστον ένας από τους υστερούντες στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, σημειώνει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING. «Όσον αφορά το μέλλον, η συνεχιζόμενη μετακύλιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ακόμη μη αντιστροφή του κύκλου των αποθεμάτων και οι νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία» καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.