Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς είχαν να αφομοιώσουν πλήθος στοιχείων από τις επιμέρους οικονομίες, ενώ το ενδιαφέρον εστίασε και στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού και δήλωσε ότι έχει κάνει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων πιο ευέλικτη.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας, ανέτρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες μετά την απόφαση της Bank of Japan, και έκλεισε κατά 0,53% υψηλότερα στις 30.858,85 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 2.253,72 μονάδες.

Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές με ώθηση από το μεσανατολικό

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,41% στις 2.277,99 μονάδες και ο Kosdaq σημείωσε πτώση 2,78% στις 736,10 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,40%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,21%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 6.780,7 μονάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλό έτος.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων να ανέλθουν πάνω από το ανώτατο όριο του 1% εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων που η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αποτρέψει.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις αγορές και πιέζουν τους ομολόγους τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell τόνισε πρόσφατα τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η δυνατότητα ευελιξίας σε προηγούμενα ανώτατα όρια καμπύλης απόδοσης θα μπορούσε να προσφέρει στους αξιωματούχους της BoJ λίγη ανάσα, ανέφερε η NikkeiAsia.

Nέα κανονικότητα στην Κίνα

Την ίδια ώρα, η νέα κανονικότητα της Κίνας θα είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη, δήλωσε ο Fred Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ασία. «Πιθανώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας όσον αφορά το ανώτατο ανώτατο όριο για την ανάπτυξη της Κίνας», είπε ο Neumann στο CNBC.

Η HSBC βλέπει τώρα την οικονομία της Κίνας να αναπτύσσεται 4,9% φέτος και 4,6% το 2024. Ο Neumann είπε ότι αυτό θα είναι πιθανότατα το εύρος ανάπτυξης για την Κίνα για τα επόμενα δύο χρόνια και «αυτό είναι πιθανώς τόσο καλό όσο συνεχίζεται η προσπάθεια να ανακάμψει η αγορά ακινήτων».

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας κατέγραψε απροσδόκητη συρρίκνωση τον Οκτώβριο. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της Κίνας έφτασε στο 49,5 κατά τη διάρκεια του μήνα, έναντι εκτίμησης δημοσκόπησης του Reuters για 50,2.

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μια πιο αργή επέκταση σε σύγκριση με την αύξηση 7% που σημειώθηκε τον Αύγουστο. Αυτός είναι ο πρώτος μήνας που ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε μετά από τέσσερις συνεχείς μήνες επιτάχυνσης της ανάπτυξης και ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από το 5,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αν και αυτό ήταν μια αντιστροφή από την πτώση 0,7% που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν σημαντικά χαμηλότερος από την ανάπτυξη 2,5% σε μηνιαία βάση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 3,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μια πιο ήπια συρρίκνωση από την πτώση 4,4% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές