Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Τρίτη στις τιμές του πετρελαίου στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τη βουτιά του 3% που σημειώθηκε χθες, καθώς ο προβληματισμός για την επάρκεια της παγκόσμιας προσφοράς και για τα δυσοίωνα σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις στο μεσανατολικό αντιστάθμισαν τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα για την Κίνα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Τα τρία σενάρια για τις τιμές του πετρελαίου – Πού βλέπει τις τιμές

Επιπλέον, οι αναλυτές βλέπουν ότι στο πεδίο των δεδομένων που ζυγίζουν οι επενδυτές βρίσκονται σήμερα και οι αποφάσεις που αναμένονται από μια σειρά μεγάλων κεντρικών τραπεζών. δεδομένων της Κίνας.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent που λήγει την σήμερα αυξήθηκε αυξήθηκε 36 σεντς, ή 0,41%, για να ανέλθει στα 87,81 δολάρια το βαρέλι περί τις 6.00 ώρα Ελλάδος.

Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου την ίδια ώρα είχε ανέβει κατά 29 σεντς, ή 0,34%, στα 86,64 δολάρια το βαρέλι.

Το West Texas των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 34 σεντς ή 0,41% στα 82,65 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε περισσότερο από 3% τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη.

Σε σημείωμά του αναλυτές της ING δήλωσαν ότι «οι διαταραχές των ιρανικών πετρελαϊκών ροών παραμένουν ο πιο προφανής κίνδυνος για την αγορά».

Η απώλεια για την αγορά θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για άλλη μια φορά, πρόσθεσαν, αν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη επηρεάσει την παροχή πετρελαίου.

Τρομακτικό σενάριο

Η βασική πρόβλεψη των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις τιμές του πετρελαίου παραμένει στα 90 δολάρια το βαρέλι για το τρέχον τρίμηνο, καθώς είναι μέτριος ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου. Ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ενδεχόμενο ο πόλεμος να πάρει άλλες διαστάσεις δημιουργώντας προβλήματα στον ανεφοδιασμό και οδηγώντας ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου.

Στο χειρότερο από τα σενάρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κρίση παίρνει τις διαστάσεις μιας περιφερειακής σύγκρουσης, η οποία διαταράσσει απότομα την προσφορά πετρελαίου. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 6 έως 8 mb/d (περίπου 6 έως 8 % της προσφοράς του 2023). Αυτό το σενάριο είναι συγκρίσιμο με την αρχική διαταραχή που σχετίζεται με το αραβικό εμπάργκο στο πετρέλαιο το 1973, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν του 7,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αρχικά κατά 56 έως 75%, δηλαδή κατά 50-67 δολάρια το βαρέλι, που θα τις οδηγήσει στο εύρος των 140-157 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities