Έντονη νευρικότητα και στηρίξεις από συγκεκριμένους τίτλους εμφανίζουν σήμερα οι αγορές της Ευρώπης, με τον κλάδο του πετρελαίου να δέχεται όμως ισχυρές πιέσεις μετά τα αποτελέσματα της ΒΡ, τα οποία δεν ικανοποίησαν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,02% στις 7.329 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,18% στις 14.742 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,31% στις 6.846 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες 4% σημειώνει η πετρελαϊκή BP, καθώς ανέφερε απότομη πτώση των κερδών σε ετήσια βάση. Ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας κατέγραψε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης καθαρού κέρδους, ύψους 3,293 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Σημείωσε δηλαδή πτώση από 8,15 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, αλλά μια αύξηση από τα κέρδη 2,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αγορές προσπαθούν επίσης να αξιολογήσουν τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις επιμέρους οικονομίες, ενώ στην Ευρωζώνη αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο γαλλικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 4,9% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να μειώνονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτιμάται στο 3,8% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2021, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση σε εναρμονισμένη βάση της ΕΕ.

Επίσης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,6% το δεύτερο τρίμηνο. Η εγχώρια ζήτηση, η κατανάλωση των νοικοκυριών και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν τομείς ισχύος, ενώ το εξωτερικό εμπόριο μειώθηκε απότομα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές