Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι στο 2%, με το 2,9% του Οκτωβρίου να δίνει μια πραγματική «ανάσα» στο διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας, καθώς επιβεβαιώνει το ορθόν της περιοριστικής τους πολιτικής. Είναι όμως έτσι;

Κατά τους αναλυτές, . Όπως ανέφερε ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρώπη της Deutsche Bank Research, δήλωσε ότι «ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 4%, διπλάσιο από το επίπεδο στόχο του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ πρέπει να δει τον πληθωρισμό των μισθών να επιβραδύνεται και αυτό μπορεί να διαρκέσει άλλους έξι μήνες», πρόσθεσε, δείχνοντας επί της ουσίας ότι η επιβάρυνση των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχίσει να επηρεάζει τους Ευρωπαίους.

Επιτόκια: Τέλος η σύσφιγξη αλλά η χαλάρωση θα αργήσει, εκτιμούν οικονομολόγοι στο Reuters

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επανέλαβε την τελευταία φορά από την Αθήνα, όπου και συνεδρίασε, ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει «πολύ υψηλός για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», καθώς οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν ισχυρές, αλλά διαπίστωσε και την επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή μέχρι στιγμής.

«Η επιβράδυνση είναι ισχυρή και υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες όπως οι ευνοϊκές επιδράσεις της βάσης, η επιβράδυνση των μισθών, οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις και η εξασθένιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος», σχολίασε ο Mathieu Savary, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της BCA Research. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «αν και θα κάνει την ΕΚΤ άνετη, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να στοιχηματίσουμε σε μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων».

Ο Jack Allen-Reynolds, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην εταιρεία συμβούλων Capital Economics, δήλωσε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και η συνεχιζόμενη αδυναμία των πρόδρομων δεικτών στην αρχή του τέταρτου τριμήνου υποδηλώνει ότι οι προοπτικές είναι κακές».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ –η οποία αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2022– είναι πιθανό να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σταθερά υψηλό παρά την τελευταία πτώση του ποσοστού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Θετική η… στασιμότητα

Την ίδια ώρα, η στασιμότητα στην οικονομία δείχνει, κατά την ΕΚΤ, προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς κάμπτει τη ζήτηση που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ευρύτερη οικονομία της ΕΕ αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% την ίδια περίοδο.

Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης, η Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,1%, η Γαλλία αναπτύχθηκε κατά 0,1% και η Ιταλία παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ η Ισπανία αναπτύχθηκε κατά 0,3%. Η Ιρλανδία υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση (-1,8%), ενώ η Λετονία (+0,6%) και το Βέλγιο (0,5%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Εξαιρουμένης της απότομης τριμηνιαίας συρρίκνωσης στην Ιρλανδία, το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο.

Όπως σχολίασε μάλιστα ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING bank, «μια πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης διατηρεί μια μικρή τεχνική ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 ως ρεαλιστική προοπτική. Με τον πληθωρισμό να πέφτει ταχύτερα από το αναμενόμενο, η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να γίνει πιο “βαρετή”, αλλά μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων σύντομα».

Άλλωστε, η πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού της ευρωζώνης ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των μεταβολών στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ο βασικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια – μειώθηκε από 4,5% σε 4,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία