Σε νέο χαμηλό 15ετίας υποχώρησε το γεν έναντι του ευρώ, μετά από το δειλό βήμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πολυετούς νομισματικής τόνωσης. Οι περισσότεροι επενδυτές ανέμεναν μια πιο εντυπωσιακή κίνηση από την κεντρική τράπεζα.

Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της, η BOJ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων γύρω στο 0% υπό τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), αλλά επαναπροσδιόρισε το 1 % ως χαλαρό «ανώτατο όριο».

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Πιέσεις από το αδύναμο γεν και την άνοδο των αποδόσεων [γραφήματα]

Αφαίρεσε επίσης τη δέσμευση να υπερασπιστεί το επίπεδο με προσφορές για αγορά απεριόριστου ποσού ομολόγων.

Αναλυτές ερμήνευσαν την κίνηση ως de facto κατάργηση του αμφιλεγόμενου καθεστώτος YCC της BOJ. Πρόκεται για την αντισυμβατική πολιτική του «ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων», με την οποία  η κεντρική τράπεζα αγοράζει κρατικά ομόλογα για να συγκρατήσει τις αποδόσεις κάτω από ένα σταθερό επίπεδο.  Ωστόσο το γεν εξακολουθούσε να υποχωρεί 1,1% στα 150,69, κινούμενος προς το χαμηλό ενός έτους των 150,78 που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, σημειώνοντας  τελευταία άνοδο 1,5% στα 160,66 γεν.

«Το 1% δεν είναι πλέον αυστηρό ανώτατο όριο και αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στις αποδόσεις του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου να ανέβουν πάνω από 1%. Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι τόσο καλό όσο το να επιτρέπουμε αθόρυβα το YCC να ξεθωριάζει στο παρασκήνιο», εξηγεί στο Reuters ο υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στο OCBC, Κρίστοφερ Γουόνγκ.

Το ευρώ

Επιστρέφονας στην Ευρώπη το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1,0665 δολάρια σε υψηλό μιας εβδομάδας. Το ενιαίο νόμισμα φαινόταν έτοιμο να αντιστρέψει δύο συνεχείς μήνες απωλειών με άνοδο 0,8% τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός  στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο σε ετήσιο ρυθμό 2,9% τον Οκτώβριο έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας περαιτέρω κάθε πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια.

Ωστόσο τα μηνήματα από το μέτωπο της οικονομίας δεν είνα ενθαρρυντικά, όπως σημειώνουν αναλυτές, για να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε μείωση των επιτοκίων.Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη κινήθηκε οριακά σε αρνητικό έδαφος  το τρίτο τρίμηνο του 2023, έναντι ανάπτυξης 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν κατέγραψε οριακή αύξηση κατά 0,2% στην ευρωζώνη, μετά την τεχνική ύφεση του πρώτου τριμήνου με -0,1%.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,2196 δολάρια εν όψει της απόφασης για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπου οι εκτιμήσεις  είναι επίσης για την κεντρική τράπεζα να σταματήσει.

Το δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε τελευταία κατά 0,18% στις 105,97 μονάδες.

Ενώ ο δείκτης φαινόταν να οδεύει να κλείσει αμετάβλητος τον μήνα οι αναλυτές εκτιμούν ότι το δολάριο εξακολουθεί να στηρίζεται από τους κινδύνους νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς η αμερικανική οικονομίας παρουσιάζει σημαντική ανθεκτικότητα παρά την αύξηση του κόστους χρήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές