Στο ελληνικό σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η «άνοιξη» που βιώνει στις μέρες μας, το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την υψηλή κερδοφορία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο πάνελ συζήτησης του Thessaloniki Summit 2023 με θέμα «Banking and Stocks: Shaping the future of finance», με συνομιλητή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννο Κοντόπουλο και συντονιστή τον δημοσιογράφο του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη.

Αναφερόμενος στο σχέδιο ο κ. Ζαββός, το χαρακτήρισε ως «μεταρρύθμιση τεράστιας εμβέλειας», καθώς απάλλαξε σε χρόνους ρεκόρ, τους ισολογισμούς των τραπεζών από περίπου 70 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, μειώνοντας τα ποσοστά NPEs από 45% το 2019, σε περίπου 7% τώρα.

Γ. Ζαββός: Μοναδικός χρηματοδοτικός και αναπτυξιακός φορέας της χώρας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών

Στο πλαίσιο του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται και χαρακτηρίζεται από την ανάγκη μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ο κ. Ζαββός παρουσίασε τον ρόλο της HDB ως σύγχρονης αναπτυξιακής τράπεζας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαββός, ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών είναι πλέον καταλυτικός στην κάλυψη των κενών της αγοράς, δημιουργώντας αξία για την κοινωνία. Έτσι συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

«Μια Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν αποτελεί υποκατάστατο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αλλά προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης σε καίριους τομείς που επενδύουν σε έργα καινοτόμων, «πράσινων» και κοινωνικών κατευθύνσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην στήριξη, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, των  αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, σημείωσε πως η HDB λειτουργεί ως ένας πολλαπλασιαστικός μηχανισμός για τη μόχλευση δημόσιων πόρων και την προσέλκυση πρόσθετων ιδιωτικών πόρων.

«Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά της εργαλεία, για κάθε 1 ευρώ δημοσίων πόρων που διαθέτει η ΕΑΤ, 3 ευρώ συνολικά διατίθενται στην αγορά. Δίνει λύσεις στις προκλήσεις της αγοράς, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης με εξειδικευμένα εργαλεία.

Είναι η αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, με στρατηγική που κινείται σε 3 άξονες:

1. τη σημαντική αύξηση του αριθμού των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

2. την ενεργό στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας των ΜμΕ και

3. την εξωστρέφεια βασισμένη στην άντληση ενωσιακών πόρων και τη στενή συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και άλλες εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Ζαββός.

Τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- HDB

Επίσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της HDB αναφέρθηκε στα προγράμμαρα της τράπεζας :

· Μέσα σε 3 χρόνια η HDB συνέβαλε στην δημιουργία 18.600 θέσεων εργασίας, με 45.288 νέα δάνεια, αξίας 9,4 δισ. ευρώ!

Παράλληλα, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της ΕΑΤ στη διεύρυνση του κύκλου των αξιόχρεων δανειοληπτών, δηλαδή τη διευκόλυνση της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό πολλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα δεν την έχουν.

· Ταυτόχρονα, προέβη σε εκτενή αναφορά σχετικά με τις άριστες σχέσεις της HDB με Ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη διάθεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στην ελληνική αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία ύψους 400 εκ ευρώ με την ΕΤΕπ βάσει των οποίων δημιουργήθηκαν τρία νέα προγράμματα για ΜμΕ, το «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων», το «Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα δάνεια», το «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης», τα οποία θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 2 δις ευρώ νέα δάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις