Τον επόμενο μήνα, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να αποπληρώσει η Ελλάδα,  5,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ανάλογη κίνηση θα επαναληφθεί και το 2024.

Σημειώνεται ότι η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η εκδίκηση των PIIGS – Από τα «σκουπίδια» στα επενδυτικά σαλόνια

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αναφέρεται σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, μαρασμό στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Τα δάνεια προς το ΔΝΤ

Πέρυσι, η χώρα μας εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024.

«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», δήλωσε στο Reuters ένας δεύτερος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με διάρκεια έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω υψηλότερων των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, ισχυρής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία