Προς όλα τα σημεία του ορίζοντα έχει στραμμένο το «βλέμμα» του ο ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά πρότζεκτ διεθνών διασυνδέσεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα όμως να δίνεται στις γειτονικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

OT FORUM – Μυτιληναίος: Η ελληνική βιομηχανία στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό

Μιλώντας στο OT FORUM ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημείωσε ότι υπάρχουν επαφές με χώρες των Βαλκανίων καθώς, δεδομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, του αραιού δικτύου στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και της οικονομικής ευρωστίας του ΑΔΜΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα «win-win». Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και το μοντέλο της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο αντίστοιχων εταιρειών (Διαχειριστών) των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα για την αναβάθμιση της διασύνδεσης με την Τουρκία, ενώ ωριμάζει και η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία.

«Οι ΑΠΕ καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση»

Τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετές ΑΠΕ ώστε να καλύπτει την εγχώρια ζήτηση, επομένως τα σχέδια για το επόμενο διάστημα αφορούν κυρίως εξαγωγή ενέργειας. Σημείωσε ότι οι μονάδες ΑΠΕ που έχουν σχεδιαστεί ως το 2030 «χωρούν» στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, ενώ τόνισε ότι ανοίγεται η ανάγκη διεθνών διασυνδέσεων προς τα βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται σχεδιασμοί όπως ο «πράσινος» διάδρομος Green Aegean Interconnector προς την Αυστρία και τη Γερμανία.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Όσον αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώριμο θεωρείται ήδη το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, στο οποίο θετική να συμμετάσχει εμφανίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Όσο για ο Ισραήλ, θεωρείται ότι πιθανότατα θα αποτελέσει μέρος του έργου αν τελειώσει ο πόλεμος που διεξάγει στη Γάζα.

Ο Μάνος Μανουσάκης υπογράμμισε ότι έχει υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία με ισραηλινό fund για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ως το Ισραήλ, ενώ και άλλα ισχυρά κεφάλαια δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο έργο.

Οι εγχώριες διασυνδέσεις

Όσον αφορά τις εγχώριες διασυνδέσεις, στο τέλος του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμη η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα μπορεί να τεθεί σε εμπορική λειτουργία περίπου στα μέσα του 2025.

Προχωρά η διασύνδεση Νάξος – Σαντορίνη, ενώ σύντομα στο διασυνδεδεμένο δίκτυο θα ενταχθούν τα νησιά Μήλος, Φολέγανδρος και Σέριφος.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Πελοποννήσου με τα Δωδεκάνησα και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Βόρεια Ελλάδα.

«Σε όποιο έργο αφορά μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΑΔΜΗΕ», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, τονίζοντας ότι η επιτυχία της διείσδυσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για εξαγωγή ενέργειας, κάτι που θέτει επί τάπητος την ανάγκη κατασκευής των κατάλληλων διαδρόμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM