Σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και με τα όσα κατάλαβε η αγορά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή για την κεντρική τράπεζα.

«Δεν μιλάμε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων αυτήν τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά στο CNBC. «Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας, το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος Πάουελ… είναι, αν έχουμε τελικά φτάσει τη νομισματική πολιτική σε αρκετά περιοριστική στάση ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%. Αυτό είναι το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας».

Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να ακολουθήσουν τα περιστέρια της Fed, λέει το ΔΝΤ

Ικανοποίηση στην αγορά

Ο Dow Jones εκτοξεύτηκε σε νέο ιστορικό υψηλό και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 4,3% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι traders υιοθέτησαν την πρόβλεψη της Fed την Τετάρτη για τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα αλλάζει τη σκληρή της στάση και θα αρχίσει να μειώνει  τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο το επόμενο έτος. Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν επίσης ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.

Η τοποθέτηση του Γουίλιαμς, o οποίος θεωρείται ως ένα εκ τα πιο μετριοπαθή γεράκια της Fed, φαίνεται να περιορίζει αυτόν τον ενθουσιασμό.

«Απλώς πιστεύω ότι είναι πρόωρο να το σκεφτόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Υποστήριξε επίσης, ότι η Fed θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα και εάν η τάση χαλάρωσης του πληθωρισμού αντιστραφεί, είναι έτοιμη να σφίξει ξανά την πολιτική της.

«Ένα πράγμα που μάθαμε τον περασμένο χρόνο είναι ότι τα δεδομένα μπορούν να κινηθούν και με εκπληκτικούς τρόπους, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε για να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική, εάν η πρόοδος του πληθωρισμού σταματήσει ή αντιστραφεί», τόνισε, σπεύδοντας να τονίσει: «Βλέπουμε σίγουρα επιβράδυνση του πληθωρισμού. Η νομισματική πολιτική λειτουργεί όπως προβλέπεται.  Πρέπει απλώς να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2% σε σταθερή βάση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή