Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Ισραήλ, μετά από συνάντηση των δύο.

Ο Γκάλαντ είπε στον Όστιν ότι οι εχθροί των δύο χωρών είναι ο κόσμος που «παρακολουθεί», προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν ότι η νίκη του Ισραήλ είναι η νίκη του ελεύθερου κόσμου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Μυστική συνάντηση Μοσάντ – πρωθυπουργού Κατάρ σε πόλη της Ευρώπης

«Και οι δύο γνωρίζουμε την πολυπλοκότητα του πολέμου», δήλωσε ο Γκάλαντ. «Και οι δύο πολεμήσαμε βίαιες τρομοκρατικές οργανώσεις, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος. Σε αντίθεση με τους εχθρούς μας, εμείς υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας και λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι IDF επιχειρούν για να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη στον άμαχο πληθυσμό».

«Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι χρηματοδοτούνται, υποστηρίζονται και εκπαιδεύονται από μία πηγή του κακού, το Ιράν, και δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η δευτερεύουσα προσπάθεια, η κύρια προσπάθεια του Ιράν είναι η απόκτηση στρατιωτικών πυρηνικών δυνατοτήτων», είπε σχετικά με το Ιράν ο Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ δήλωσε σχετικά με τη Χεζμπολάχ και ό,τι συμβαίνει στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου: «Η διπλωματία είναι ο προτιμώμενος τρόπος. Δεν ψάχνουμε για πολέμους, αλλά έχουμε 70.000 εκτοπισμένους και η Χεζμπολάχ μας πυροβολεί καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου. Είμαστε υπομονετικοί και αναζητούμε μια διπλωματική λύση που θα διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα απειλεί άμεσα τους Ισραηλινούς πολίτες στις βόρειες κοινότητες. Από την άλλη πλευρά, προετοιμαζόμαστε για οποιαδήποτε κατάσταση χρειαστεί».

«Το Ισραήλ έχει αλλάξει βαθιά» μετά την επίθεση της Χαμάς

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ξεκίνησε τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψή του στο Ισραήλ από τότε που ανέλαβε τη θέση και «η δεύτερη μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

«Γνωρίζω ότι το Ισραήλ έχει αλλάξει βαθιά από εκεί που βρισκόσασταν στις 6 Οκτωβρίου. Βρίσκομαι εδώ με ένα σαφές μήνυμα. Η υποστήριξη της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και το Ισραήλ δεν είναι μόνο του», δήλωσε ο Όστιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε: «Σε μια εποχή πένθους, εμφανίστηκε ένας πραγματικός φίλος και ξέρω πόσο τρομερές ήταν αυτές οι μέρες για τον ισραηλινό λαό. Και ξέρω ότι η 7η Οκτωβρίου άγγιξε τους πάντες».

Στη συνέχεια, ο Όστιν μίλησε άμεσα για τον θάνατο του Γκαλ Έισενκοτ, του γιου του πρώην αρχηγού του επιτελείου των IDF, Γκάντι Έισενκοτ, ο οποίος είναι σήμερα μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

«Επιτρέψτε μου και πάλι να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον υπουργό Γκάντι Έισενκοτ, ο οποίος έχει καθίσει στη Σίβα για τον 25χρονο γιο του και πενθεί τον ανιψιό του μετά τον θάνατο και των δύο στη Γάζα».

Μιλώντας για τη σφαγή της Χαμάς, ο Όστιν είπε ότι «στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς διέπραξε μία από τις χειρότερες φρικαλεότητες στην ιστορία της σύγχρονης τρομοκρατίας. Όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ήταν μια πράξη απόλυτου κακού. Αθώοι νέοι άνθρωποι σε μια συναυλία σφαγιάστηκαν. Γονείς πυροβολήθηκαν μπροστά στα μάτια των παιδιών τους. Γυναίκες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση. Βρέφη και επιζώντες του Ολοκαυτώματος κρατήθηκαν όμηροι. Και για τη Χαμάς αυτό ήταν μόνο η αρχή».

Για τους ομήρους

Σχετικά με τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ο Όστιν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών. Η Χαμάς ενσωματώνεται και κρύβεται πίσω από αθώους Παλαιστίνιους πολίτες. Δεν πρέπει να μιλάει εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πιέζουν αμείλικτα για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων στη Γάζα. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε το Ισραήλ στις προσπάθειές του να τους φέρει όλους στην πατρίδα. Χάρη στην προσωπική ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν, βοηθήσαμε στη μεσολάβηση μιας συμφωνίας που έβγαλε έξω περισσότερους από 100 ομήρους. Αλλά αυτό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον πρόεδρο Μπάιντεν και κάτω, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε σπίτι κάθε άνδρα, κάθε γυναίκα και κάθε παιδί που έχει συλληφθεί από τη Χαμάς».

Όσον αφορά το μέλλον της Γάζας, ο Όστιν δήλωσε ότι «τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα για να γυρίσουμε πίσω στην 6η Οκτωβρίου. Γι’ αυτό και συζήτησα σήμερα για τους δρόμους προς ένα μέλλον για τη Γάζα μετά τη Χαμάς, με βάση τις σαφείς αρχές που έθεσε τον περασμένο μήνα ο φίλος μου, ο υπουργός Μπλίνκεν. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν έναν ορίζοντα ελπίδας. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν, και αυτό αφορά και τα δύο μέρη, ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα σε αμοιβαία ασφάλεια. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά η συνεχιζόμενη αστάθεια και ανασφάλεια βρίσκεται μόνο στα χέρια της Χαμάς».

Για τους Χούθι και την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Λόιντ Όστιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι: «Θα συναντηθώ αύριο με υπουργούς Άμυνας από όλο τον κόσμο για να βρούμε μια λύση στην απειλή των Χούθι».

«Πρόκειται για ανεύθυνες, επικίνδυνες επιθέσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε για τη δράση των Χούθι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό δεν είναι μόνο αμερικανικό ζήτημα, είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί διεθνή απάντηση, γι’ αυτό οργανώνω αύριο συνάντηση με υπουργούς της περιοχής για να συζητήσουμε το θέμα και να συνεργαστούμε εναντίον αυτής της απειλής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αλλά θα φροντίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να επιτρέψουμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα