Διαφημίστηκαν όσο λίγες. Απασχόλησαν το δημόσιο διάλογο και θεωρήθηκαν «game changers» λόγω του αποτυπώματός τους στις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, δεν κατάφεραν ποτέ να περάσουν… από τα σχέδια στην πράξη και έμειναν στα… λόγια και το 2023 είτε γιατί μπλέχτηκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είτε γιατί επικράτησαν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το υψηλό κόστος.

Ο λόγος για δυο μεγάλες επενδύσεις, το Kassiopi Project και το Τhe Green Sxisto που «κόλλησαν» στα.. προκαταρκτικά και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να προχωρήσουν. Με «γιοφύρι της Άρτας» κινδυνεύει να χαρακτηριστεί η αξιοποίηση της έκτασης του Γκόλφ στο Αφάντου, το οποίο πάντως φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο…

«Kassiopi Project»: Τα 3 σενάρια για την «στοιχειωμένη» επένδυση των 200 εκατ. στην Κέρκυρα

Τhe Green Sxisto

Άδοξο τέλος είχε η μεγάλη επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό. Η Εκκλησία, σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να παγώσει το project μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα αναλάμβανε με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του την ωρίμανση του έργου.

Η ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές επήλθε λόγω διαφωνίας στην αμοιβή που θα λάμβανε το Ταμείο για τις υπηρεσίες που θα προσέφερε. Για το θέμα αυτό, ήταν σε εξέλιξη πολύμηνες συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης, οι οποίες ωστόσο όπως αποδείχθηκε απέβησαν άκαρπες. Και αυτό παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις…

Η Εκκλησία έθεσε υπό εκκαθάριση την εταιρεία Σχιστό ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 από την Εκκλησία με σκοπό να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο ενώ πριν από μερικές εβδομάδες αποχώρησε και ο επικεφαλής της.

Η συνάντηση Ιερώνυμου – Μητσοτάκη

Το θέμα της επένδυσης στο Σχιστό και τα εμπόδια που υπήρχαν βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η ακτινογραφία του «The Green Σχιστό»

Με διακριτικό τίτλο «The Green Σχιστό», η επένδυση αφορούσε στην αξιοποίηση κτήματος συνολικής έκτασης 3.200 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού – Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα, περιελάμβανε την κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου logistics, οικιστικών χώρων και γραφείων, αλλά και τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου (το 85% της έκτασης θα καλύπτεται από πράσινο).

«Kassiopi Project»

Στις… καλένδες έχει μετατεθεί η ανέγερση πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τελικά ούτε και το 2023 υπήρξε κάποια εξέλιξη.

Η πολυδιαφημισμένη επένδυση στην περιοχή Ερημίτης της Κέρκυρας δεν λέει να προχωρήσει εδώ και οκτώ χρόνια, παρ’ ότι έχουν εκδοθεί όπως μαθαίνουμε όλες οι απαραίτητες άδειες…

Υπολογίζεται πως από το 2015 μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος που κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά της έκτασης των 490 στρεμμάτων).

Βέβαια, το όλο εγχείρημα που θα υλοποιούνται σε έκταση 490 στρεμμάτων συγκέντρωνε από την αρχή ισχυρές αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από ισχυρούς επιχειρηματίες…

Το fund NCH που διευθύνεται από τον κύπριο Ανδρέα Σάντη, έχοντας όπως όλα δείχνουν εξαντλήσει κάθε… ρανίδα υπομονής ξεκίνησε να αναζητά πιθανούς αγοραστές για να πουλήσει το ακίνητο. Πληροφορούμαστε πως οι διοικούντες του fund βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με δυο σχήματα, τα οποία λέγεται πως ενδιαφέρονται να παραλάβουν… τη σκυτάλη.

Γκολφ Αφάντου

Σε αντίθεση με τις άλλες δυο επενδύσεις, σημαντικά βήματα προόδου φαίνεται πως έχουν γίνει για την αξιοποίηση του Γκόλφ στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, η οποία ξεκίνησε το 2014. Η ανάληψη του project στον όμιλο Μήτση από τον Ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία Μερκούρη Αγγελιάδη φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά για την υλοποίηση της επένδυσης.

Δημοσιεύματα την θέλουν να ολοκληρώνεται το 2026, αφού είχε ξεκινήσει η προσπάθεια έκδοσης των απαραίτητων αδειών. Το έργο, το οποίο εκτιμάται πως θα αναβαθμίσει το τουριστικό προφίλ του νησιού των Ιπποτών αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ και προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη τριών ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών, μίας μαρίνας, ενός shopping center, τουριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ για τους λάτρεις του αθλήματος.

Στόχος των επικεφαλής του ομίλου Μήτση είναι η δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους προορισμούς γκολφ της Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι ο ξενοδοχειακός όμιλος εξαγόρασε το ακίνητο στη Βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου) της Ρόδου από τον Μερκούριο Αγγελιάδη, σε συνέχεια της μεταβίβασης του «φιλέτου» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, ο οποίος είχε πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία