Διαψεύδει το Κρεμλίνο πληροφορίες που είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε μέσω μεσολαβητών στις ΗΠΑ κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

ΕΕ: Δεσμεύει τα έσοδα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς στήριξη της Ουκρανίας

Ερωτηθείς εάν αληθεύει το δημοσίευμα του Reuters ότι η Ρωσία υπέβαλε προτάσεις για ειρήνη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, δεν είναι αλήθεια».

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του 2023 ο Πούτιν έστειλε μηνύματα στην Ουάσινγκτον μέσω μεσολαβητών, όπως οι Άραβες εταίροι της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν ρωσικές πηγές στο Reuters.

Οι μεσολαβητές συναντήθηκαν στην Τουρκία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν τηλεφώνησε στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, τον Γούρι Ουσάκοφ, τον Ιανουάριο.

«Η Δύση ήθελε τη σύγκρουση»

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πούτιν ανέφερε ότι υπήρξε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία σχεδόν επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο κατηγόρησε τη Δύση ότι ήθελε να συνεχίσει τη σύγκρουση.

«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Είναι η δυτική πλευρά και η Ουκρανία είναι προφανώς δορυφορικό κράτος των ΗΠΑ. Είναι εμφανές», ανέφερε, προσθέτοντας: «Μόλις άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση το 2022, η Ρωσία ήταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρηνική επίλυση της κρίσης, και αυτό φάνηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Τότε οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στην ΕΕ, μας είπαν ότι δεν είναι σωστό να διεξάγονται συζητήσεις με τα ρωσικά στρατεύματα έξω από το Κίεβο και τα αποσύραμε. Ωστόσο, η Δύση είχε λάβει τις αποφάσεις της».

Ευθύνες στον Μπόρις Τζόνσον

Ο Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στον Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, για τον οποίο υποστήριξε ότι είχε αποτρέψει τον Ζελένσκι από το να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης.

«Το γεγονός ότι η Ουκρανία υπακούει στην απαίτηση ή την πειθώ του κ. Τζόνσον, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, φαίνεται γελοίο», σημείωσε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ο Ζελένσκι τις έχει απαγορεύσει και νομοθετικά.

Όσο για την τελευταία του επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, είπε πως έγινε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Του είπα, τότε, πιστεύω ότι κάνεις ένα τεράστιο, ιστορικών διαστάσεων λάθος, υποστηρίζοντας όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και σπρώχνοντας την Ρωσία μακριά», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση