Μετά από ένα μικρό «διάλειμμα» των απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων σε γερμανικά αεροδρόμια, η Lufthansa κατεβάζει και πάλι ρολά από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης, γύρω στις 7:00 π.μ.
Αυτή τη φορά, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Verdi, κατεβαίνει σε προειδοποιητική απεργία το προσωπικό εδάφους στα διεθνή αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, του Βερολίνου, του Αμβούργου, της Στουτγκάρδης και της Βόννης-Κολωνίας. Πέραν των εργαζομένων στην Lufthansa απεργούν αυτή τη φορά και οι εργαζόμενοι στη θυγατρική εταιρεία Discover.
Κομισιόν: Κάνει «φύλλο και φτερό» την εξαγορά της ΙΤΑ από τη Lufthansa
Για μια ακόμη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις απεργίες αναμένεται να επηρεαστούν πάνω από 100.000 επιβάτες ενώ θα πρέπει να αναμένονται προβλήματα και καθυστερήσεις και σε άλλα ενδεχομένως αεροδρόμια και εταιρείες. Ήδη η Lufthansa επεξεργάζεται για τις επόμενες μέρες ένα τροποποιημένο πρόγραμμα πτήσεων έκτακτης ανάγκης.
Από την πλευρά του το συνδικάτου Verdi, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 25.000 εργαζομένους του κλάδου, ζητά μισθολογικές αυξήσεις γύρω στο 12,5% και αύξηση 500 ευρώ στο μηνιαίο μισθό. Ζητά επίσης ένα επίδομα πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων την Τετάρτη
Οι επόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων αναμένονται σε κάθε περίπτωση μέσα στην Τετάρτη. Η προσφορά που έχει ήδη υποβάλει η Lufthansa προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις κατά 10% για δώδεκα μήνες, καθώς και σύντομα καταβολή αφορολόγητου επιδόματος πληθωρισμού 3.000. Πάντως μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, όπως αναφέρει η πλευρά της εργοδοσίας, οι μισθοί του προσωπικού εδάφους έχουν τύχει αύξησης κατά μέρο όρο 11,5%.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tageschau.de, ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού του γερμανικού αερομεταφορέα Μίχαελ Νίγκελμαν θεωρεί για άλλη μια φορά την απεργία «δυσανάλογη επιβάρυνση» για τους επιβάτες αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων από το συνδικάτο Verdi, Μάρβιν Ρεσίνσκι, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι ως προσωπικό εδάφους έχουν φτάσει στα όριά τους από τις μισθολογικές πιέσεις που δέχονται.Δηλώνει πάντως πως ούτε το συνδικάτο επιδιώκει κλιμάκωση αλλά «γρήγορα αποτελέσματα για τους εργαζομένους και τους επιβάτες».
Deutsche Welle
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία