Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές περιπέτειες για τον Ιλον Μάσκ και την εταιρεία του. Ένας δικαστής στην πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε προσωρινά ότι σχεδόν 6.000 μαύροι εργάτες εργοστασίου μπορούν να μηνύσουν την Tesla, ως ομάδα για τη φερόμενη αποτυχία της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες φυλετικές διακρίσεις και παρενοχλήσεις στο εργοστάσιό της στο Fremont.

Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας Νοελ Γουάϊζ στο Όκλαντ δήλωσε σε γραπτή διαταγή που εκδόθηκε την Τετάρτη ότι η αγωγή παρουσιάζει κοινά ερωτήματα για όλους τους μαύρους εργαζόμενους στο εργοστάσιο σχετικά με το αν η Tesla γνώριζε την υποτιθέμενη παραβατική συμπεριφορά και αρνήθηκε να λάβει μέτρα για να την αποτρέψει.

Tesla: Οι εργαζόμενοι στην εταιρία βγάζουν λιγότερα από αυτούς στη Ford και τη GM

Ο ενάγων, πρώην εργαζόμενος στη γραμμή συναρμολόγησης Μάρκους Βον (Marcus Vaughn), υπέβαλε για πρώτη φορά μήνυση το 2017, υποστηρίζοντας ότι οι μαύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο υπέστησαν μια σειρά ρατσιστικών συμπεριφορών, όπως προσβολές, γκράφιτι και θηλιές κρεμασμένες στους σταθμούς εργασίας τους.
Η Tesla δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό την Πέμπτη, επισημαίνει το Reuters.

Ο Λόρενς Όργκαν, δικηγόρος του Βον, δήλωσε ότι ήταν «ενθαρρυμένος» από την απόφαση και ανυπομονούσε να αναπτύξει ένα σχέδιο για τη δίκη της υπόθεσης.

«Νομίζω ότι οι πολυάριθμες καταγγελίες με την πάροδο του χρόνου δείχνουν πώς η Tesla απέτυχε να αποτρέψει τη φυλετική παρενόχληση των μαύρων υπαλλήλων της», δήλωσε ο Οργκαν σε ένα email.

Η Tesla έχει υποστηρίξει ότι δεν ανέχεται την παρενόχληση στο χώρο εργασίας και ότι έχει απολύσει υπαλλήλους που βρέθηκαν να έχουν εμπλακεί σε φυλετική παρενόχληση.

Το «παρελθόν» της Tesla

Η προσωρινή απόφαση έρχεται πριν από μια ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, όπου η Tesla μπορεί να αμφισβητήσει την απόφαση της  Ν.Γουάϊζ , αν και οι δικαστές είναι συνήθως απίθανο να αλλάξουν γνώμη.

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Tesla, καθώς ανοίγει την εταιρεία σε μια πιθανή δικαστική απόφαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η κατηγορία περιλαμβάνει άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μαύροι και εργάζονταν στο εργοστάσιο Fremont από τον Νοέμβριο του 2016.

Η Νοελ Γουάϊζ δήλωσε ότι σκοπεύει να διεξάγει δίκη για την αγωγή από τον Οκτώβριο, όταν θα προεδρεύσει επίσης σε δίκη σε υπόθεση που αφορά παρόμοιες αξιώσεις κατά της Tesla από μια υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Η Tesla αντιμετωπίζει επίσης αγωγές φυλετικής προκατάληψης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας από την Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ, η οποία εφαρμόζει τους ομοσπονδιακούς νόμους κατά των διακρίσεων.

Η Tesla έχει ζητήσει την απόρριψη αυτής της υπόθεσης ή εναλλακτικά την αναστολή της, υποστηρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να επιλυθούν οι άλλες αγωγές.
Η εταιρεία, εν τω μεταξύ, ασκεί έφεση κατά της ετυμηγορίας των ενόρκων ύψους 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων που επιδικάστηκε σε έναν μαύρο πρώην χειριστή ασανσέρ στο εργοστάσιο Fremont σε μια ξεχωριστή αγωγή για φυλετική παρενόχληση.

Ο εργαζόμενος, Όουεν Ντίαζ, είχε κερδίσει μια ετυμηγορία 137 εκατομμυρίων δολαρίων από τους ενόρκους μετά από μια αρχική δίκη 2021, αλλά ένας δικαστής διέταξε μια δεύτερη δίκη, αφού έκρινε ότι η καταδίκη ήταν υπερβολική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή