Με προσδοκίες για τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη άρχισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με κέρδη, έχοντας την πλειονότητα των κλάδων σε θετικά επίπεδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,40%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,60% στις 7.675 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,70% στις 17.803 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,43% στις 7.961 μονάδες.

Η αγορά προσπαθεί να διαχειριστεί την καλή απόδοση του Φεβρουαρίου του Stoxx 600, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις 11 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, υπό το ακρωνύμιο GRANOLAS. Η άτυπη αυτή ομάδα περιλαμβάνει τις GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP και Sanofi.

Η εστίαση σήμερα θα στραφεί στην μέτρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης του Φεβρουαρίου, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση, από 2,8% τον Ιανουάριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τα εν λόγω στοιχεία καθώς χαράζει την πορεία της για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, με την οικονομική ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη σε μεγάλο μέρος του μπλοκ. Η αγορά αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο, παράλληλα με τη Fed.

Οι προσδοκίες όμως είναι θετικές, μετά τα επιμέρους στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,7% από 3,1% στη Γερμανία, στο 3,1% από 3,4% στη Γαλλία και στο 2,9% από 3,5% στην Ισπανία.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικιών. Επιπλέον, σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 0,7%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με αυτόν που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Η μέση τιμή κατοικίας ήταν 260.420 στερλίνες, από 215.444 στερλίνες τον προηγούμενο μήνα.

«Το κόστος δανεισμού παραμένει πολύ κάτω από τα υψηλά που καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά εάν διατηρηθεί η πρόσφατη ανοδική τάση, απειλεί να περιορίσει τον ρυθμό ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας», σχολίασε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές