Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα, εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία από την μεταποίηση σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,42% στις 7.608 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,16% στις 17.768 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,13% στις 7.946 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Inchcape υποχωρούν κατά 9,3% αφού ανακοίνωσε ότι αναμένει την ανάπτυξή της να μετριαστεί το επόμενο έτος παρά την αύξηση των κερδών του 2023. Από την άλλη, η γαλλική Thales σημειώνει άνοδο 6,8% αφού ανέφερε αύξηση στα κέρδη και τις πωλήσεις στα αποτελέσματα του 2023.

Σήμερα οι επενδυτές αναμένουν τους πρόδρομους δείκτες από τις επιμέρους οικονομίες της περιοχής, προκειμένου να εκτιμήσουν το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφασή της την Πέμπτη. Μια εικόνα δόθηκε επίσης από τον τομέα των υπηρεσιών της Ισπανίας, ο οποίος αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2023, καθώς η αισιοδοξία για το μέλλον αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ο δείκτης HCOB Spain Services Purchasing Managers’ Index (PMI), που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε στο 54,7 από 52,1 τον Ιανουάριο. «Φαίνεται ότι η Ισπανία βρίσκεται επί του παρόντος σε μια άνοδο λόγω ζήτησης», σχολίασε ο Jonas Feldhusen, Junior Economist στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, προσθέτοντας ότι ενώ αυτό υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της χώρας, «οι στηρίξεις από το εξωτερικό παραμένουν συγκρατημένες».

Η ΕΚΤ πάντως, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο ρεκόρ του 4%, βρίσκεται σε μια δύσκολη διαδρομή μεταξύ της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ βλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια