Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες τήρησαν περισσότερο στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, την ώρα που ο βρετανικός FTSE 100 δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,07%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,55% στις 7.640 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,11% στις 17.716 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,28% στις 7.956 μονάδες.

Ομόλογα: Ριζικές αλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας Grifols έκλεισαν με πτώση 7,9%, συνεχίζοντας την πτωτική δυναμική μετά την πτώση του 35% την Πέμπτη λόγω των κακών οικονομικών αποτελεσμάτων. Η διαπραγμάτευση της μετοχής σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα αφού η εταιρεία ανέφερε πτώση 72% στα κέρδη του 2023.

Από την άλλη πλευρά, το Delivery Hero της Γερμανίας σημείωσε άνοδο 5,7% μετά την ανακοίνωση μιας νέας συμφωνίας χρηματοδότησης που περιλαμβάνει καλύτερες συνθήκες στα υπάρχοντα πιστωτικά όρια.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι αγορές παραμένουν εστιασμένες σε όλα τα στοιχεία που μπορεί να καθορίσουν την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, από 2,8% του Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα διαμορφωνόταν στο 2,5%.

Η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο ρεκόρ του 4%, βρίσκεται σε μια δύσκολη διαδρομή μεταξύ της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ βλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζεται.

«Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απόψεις για το χρονοδιάγραμμα, έχουν αναγνωρίσει ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Jens Eisenschmidt. «Η συνάντηση του Μαρτίου θα είναι η ευκαιρία να αλλάξουν τη γλώσσα στη δήλωση για να το σηματοδοτήσουν», εκτίμησε.

Την ίδια ώρα, η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη από την αμερικανική, που σημαίνει ότι υπάρχουν ισχυρότερες πιθανότητες για νομισματική χαλάρωση. Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι η ΕΚΤ κινείται μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, επομένως το ποιος θα κινηθεί πρώτος είναι ένα μεγάλο ερώτημα, ειδικά επειδή μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα μπορούσε να πιέσει το ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πειραιώς και Alpha Bank πρωταγωνίστριες στην άνοδο

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινήθηκε στη σκιά του placement του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει εν τέλει την ώθηση για τη ζώνη των 1.430 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 1.434,87 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.426,38 μονάδων (+0,26%) και 1.437,65 μονάδων (+1,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 130,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 3.490,83 μονάδες, ενώ στο +0,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.448,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,26% στις 1.266,75 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές