«Στο τραπέζι» παραμένει το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft δήλωσε την Παρασκευή υφυπουργός του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, προτρέποντας τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία να προτείνει γρήγορα πιθανούς αγοραστές και να μην επιστρέψει ως ιδιοκτήτης στην πορεία.

Βερολίνο: Στρέφεται στην Πολωνία για πετρέλαιο εν όψει εθνικοποίησης της γερμανικής Rosneft

Τα σχόλια του Μίχαελ Κέλνερ έρχονται μία ημέρα αφότου η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την επιτροπεία επί των τοπικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft για τρίτη φορά από το 2022, αποφεύγοντας την απαλλοτρίωση, καθώς η Rosneft έχει εμφανιστεί πρόθυμη να βρει νέο ιδιοκτήτη.

«Όχι» σε ιδιοκτήτες που θα επέτρεπαν επαναπώληση στη Rosneft

Ο Κέλνερ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft να περάσουν σε υποκατάστατους ιδιοκτήτες, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη ρωσική εταιρεία να τα επαναγοράσει στο μέλλον. Σημειώνεται ότι στην ιδιοκτησία της Rosneft περιλαμβάνεται ποσοστό 54,17% στο διυλιστήριο Σβεντ στην ανατολική Γερμανία, μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

 

«Εναπόκειται τώρα στη ρωσική πλευρά να παρουσιάσει πιθανούς αγοραστές. Εάν πρόκειται για επενδυτές εκτός της ΕΕ, θα διενεργήσουμε σχετικούς ελέγχους σύμφωνα με τον νόμο περί εξωτερικού εμπορίου και πληρωμών», δήλωσε ο Κέλνερ.

«Το ζήτημα της απαλλοτρίωσης παραμένει στο τραπέζι. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια μόνιμη λύση για τις τρεις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα διυλιστήρια MiRo και Bayernoil όπου επίσης διαθέτει ποσοστό η Rosneft.

Η συμφωνία με την Πολωνία για πετρέλαιο

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Πολωνία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει με αργό πετρέλαιο το διυλιστήριο Σβεντ, εάν το Βερολίνο προχωρήσει σε εθνικοποίησή του. Πολωνική πηγή είχε τότε δηλώσει στο Reuters ότι η Βαρσοβία είχε διαβεβαιώσει το Βερολίνο πριν από δύο εβδομάδες πως θα μπορούσε να παράσχει περισσότερο πετρέλαιο εάν σταματούσαν οι προμήθειες από το Καζακστάν σε πιθανά αντίποινα για τις γερμανικές κινήσεις κατά της Rosneft.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή