Στα τελευταία επεισόδια βρίσκεται το σήριαλ της μεταβίβασης του project της Κασσιόπης της Κέρκυρας, στην περιοχή Ερημίτης, από την NCH Capital σε ένα από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει τελική συμφωνία.

Δυο funds από τις ΗΠΑ των ελληνοαμερικανών Ντην Μητρόπουλου και Τζον Κάλαμος, φαίνεται να βρίσκονται στην τελική ευθεία με τον δεύτερο να «προηγείται» στα σημεία, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη «λευκός καπνός» καθώς όλα είναι ανοικτά και πολλά αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη.

«Kassiopi Project»: Τα 3 σενάρια για την «στοιχειωμένη» επένδυση των 200 εκατ. στην Κέρκυρα

Σε ένα μήνα

Σε κάθε περίπτωση στο διάστημα ενός μηνός αναμένεται να «υπάρξει καταληκτική συμφωνία, με το τίμημα να υπερβαίνει τα 30 ελκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον είχε επιδείξει κατά το παρελθόν και μία ομάδα επενδυτών με επικεφαλής Γερμανό επιχειρηματία.

Το επονομαζόμενο και Kassiopi Project, το πρώτο έργο ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο τον Ιούλιο του 2020 βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει περάσει από «σαράντα κύματα».

Η NCH Capital, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και τα δυτικά Βαλκάνια, απέκτησε το συγκεκριμένο ακίνητο έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης.

H υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2014, με τη σύμπραξη των εταιριών με τις επωνυμίες «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.» να ανακηρύσσεται τελικά πλειοδότης και να αποκτά το ακίνητο έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, γραφειοκρατικά κωλύματα κατά την αδειοδοτική διαδικασία και δεκάδες δικαστικές διαμάχες λόγω παρεμβάσεων οικολογικών οργανώσεων αλλά και αντιδράσεων γειτόνων της έκτασης, όπως είναι ο τραπεζίτης Νατ Ρότσιλντ της οικογένειας του Λόρδου Ροτσιλντ, που κατέχει βίλα σε κοντινή απόσταση από την έκταση, καθυστέρησαν σημαντικά την επένδυση, η οποία, βάσει προϋπολογισμού, θα υπερέβαινε τα 120 εκατ. ευρώ.

Ενώ κάποια έργα ξεκίνησαν όπως το εσωτερικό οδικό δίκτυο και η μεταφορά του ναυτικού οχυρού που φιλοξενείται στην έκταση, οι κυρίως κατασκευαστικές εργασίες δεν έχουν προχωρήσει λόγω του κορονοϊού και στη συνέχεια των πληθωριστικών πιέσεων που εκτόξευσαν το κατασκευαστικό κόστος. Παράλληλα και ο χρόνος αποπένδυσης του fund πλησίασε και με δεδομένο το ενδιαφέρον των επενδυτών η απόφαση για μεταβίβαση είναι ειλημμένη.

Ο Πρωθυπουργός

Η επένδυση στην Κασσιόπη, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει με βάση τα αρχικά σχέδια, ένα πολυτελές θέρετρο στη βόρεια Κέρκυρα, σε μία περιοχή η οποία παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη επί χρόνια.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τον Ιούλιο του 2020 χαρακτήρισε την επένδυση ως μία «σημαντική τουριστική στρατηγική επένδυση», τη δεύτερη που γίνεται μετά το Ελληνικό. «Πρόκειται για δύο εγχειρήματα, σε ξεχωριστές γωνιές της χώρας, που έχουν τον ίδιο αναπλαστικό χαρακτήρα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο, διαφορετικής κλίμακας αλλά κοινής ταυτότητας, καθώς αξιοποιούν δημόσια γη με τη σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων» επεσήμανε τότε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τους τότε σχεδιασμούς το Kassiopi Project θα δημιουργούσε 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου τεθεί σε λειτουργία. Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από την πολύπλευρη θετική επίδραση της επένδυσης στην τοπική οικονομία, η αναμορφωμένη Κασσιόπη θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις και φυσικά μονοπάτια που θα οδηγούν στην θάλασσα.

Το 93% της έκτασης -περίπου 455 στρέμματα- θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση θα περιοριστεί στο 7% και θα υιοθετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, διατηρώντας αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μάλιστα, την αναπαλαίωση του παραδοσιακού ανεμόμυλου.

Η μονάδα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, θα κατασκευαστεί με βάση αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν, παράλληλα, υποδομές της περιοχής, όπως οι υποδομές αντιπυρικής προστασίας, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα