Τα επιτόκια δεν θα επανέλθουν σε μηδενικά επίπεδα, τόνισε σε συνέντευξη του μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας ανάβοντας φωτιά στις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να συνηθίσουν να «κινούνται» μέσα σε ένα περιβάλλον ακριβού χρήματος.

Οι επιχειρήσεις, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, βλέπουν τα επιτόκια των δανείων τους να αυξάνονται ως συνέπεια της περιοριστικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ ώστε να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η πορεία δε, για τη μείωση των επιτοκίων, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις μελών της ΕΚΤ, θα είναι αργή κι επίπονη.

Στουρνάρας: Εκτιμώ ότι τα επιτόκια δεν θα επανέλθουν σε μηδενικά επίπεδα

Οι Έλληνες επιχειρηματίες

Βέβαια, οι Έλληνες επιχειρηματίες πληρώνουν ακριβότερα έναντι των άλλων Ευρωπαίων το τίμημα των υψηλών επιτοκίων καθώς το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, στην Ευρωζώνη ήταν στο 5,14%, όταν στην Ελλάδα ήταν στο 5,88%.

Δηλαδή οι Έλληνες επιχειρηματίες πληρώνουν ένα «καπέλο» 0,70% σε σχέση με το μέσο Ευρωπαίο επιχειρηματία.

Η Ελλάδα έχει το έκτο υψηλότερο επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια μετά από την Λετονία,την Εσθονία,την Λιθουανία ,τη Σλοβακία και την Ιρλανδία. Σε χώρες όπως η Γαλλία,οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν ένα επιτόκιο της τάξεως του 4,82% ενώ στη Γερμανία το μέσο επιτόκιο είναι 5,31%

Πρώτο μέλημα οι αποπληρωμές

Τα υψηλά επιτόκια ανάγκασαν πολλούς επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων τους, ώστε να αποφύγουν την επιτοκιακή επιβάρυνση που κορυφώθηκε μέσα στο 2023.

Μάλιστα στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ, το 2023, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η μέση μηνιαία καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις επηρεάστηκε αρνητικά από τις σημαντικές αποπληρωμές δανείων, ιδιαίτερα από μεγάλες επιχειρήσεις.

Το κύμα όμως των αποπληρωμών συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, για το μήνα Ιανουάριο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν ήταν αρνητική κατά 2,5 δισεκ .ευρώ

Οι άλλες επιλογές

Τα υψηλά επιτόκια δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις να περάσουν την πόρτα των τραπεζών ώστε να χρηματοδοτήσουν τα νέα τους projects κι έτσι στρέφονται σε άλλες λύσεις.

Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν και από τις αγορές κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολόγων, υποκαθιστώντας τον τραπεζικό δανεισμό.

Ο δανεισμός μάλιστα μέσω των ομολόγων έχει κι ένα ακόμα πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις καθώς εδραιώνουν την παρουσία τους στις αγορές και αποκτούν και αξιοπιστία, κάτι που χρειάζονται ιδίως οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Την ίδια δυνατότητα βέβαια δεν έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στρέφονται όλο και περισσότερο σε αναπτυξιακά επιδοτούμενα προγράμματα.

Τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,80%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων επίσης μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,73%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,87%. Το μέσο επιτόκιο των
δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,05%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,40%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,09%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,88%.

Όσο αναφορά τα υφιστάμενα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων σε ευρώ, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,33%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,04%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Αύξηση του τζίρου κατά 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Επιχειρήσεις |

Πόσο κοστίζει το μέσο καλάθι στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ [γραφήματα]

Ανάπτυξη σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κλάδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ (online super market). Συγκεκριμένβα, για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 7% και άγγιξε τα €164εκ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως eFood […]