
Κούρσα επενδύσεων από τη Μέση Ανατολή με στόχο ακόμη και τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, με «έπαθλο» την κάλυψη των αυξημένων πλέον αναγκών της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «κοιτάζουν» και προς την Αμερική για να πετύχουν ντιλ.
Από τις ΗΠΑ κατευθύνονται πλέον μεγάλες ποσότητες LNG προς τη Γηραιά Ήπειρο –ειδικά αφού έχουν κλείσει σημαντικά οι κάνουλες των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτή η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θέλουν να ανταγωνιστούν ταυτόχρονα και το Κατάρ, το οποίο με τεράστιες επενδύσεις έχει θέσει σαν στόχο να ελέγχει μέχρι το τέλος της δεκαετίας το 25% της παγκόσμιας αγοράς LNG.
Κατάρ: Το 2030 θα ελέγχει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής LNG
Το αφεντικό της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Arabian Oil Group (Aramco), ο Amin H. Nasser, αλλά και ο επικεφαλής της επίσης κρατικής Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), ο Sultan Ahmed Al Jaber, έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες.
Η Aramco, της Σαουδικής Αραβίας
Η Saudi Aramco φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για επενδύσεις στη δεύτερη φάση του έργου Port Arthur LNG της Sempra Infrastructure στο Τέξας. Πρόκειται για προτεινόμενη επέκταση στην ήδη παραγωγική για την εξόρυξη LNG πρώτη φάση. Η Aramco είχε εξετάσει τα προηγούμενα χρόνια την αγορά ποσοστού 25% των εγκαταστάσεων της Sempra Energy στο Port Arthur στο Τέξας. Αλλά υποχώρησε καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είχε επιβαρύνει τότε τη ζήτηση ενέργειας.
H ADNOC των ΗΑΕ
Την ίδια στιγμή η ADNOC των ΗΑΕ φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία LNG NextDecade για συμμετοχή στην προτεινόμενη κατασκευή τέταρτης μονάδας επεξεργασίαςς στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG στο Rio Grande. Η αξία της μονάδας αυτής εκτιμάται σε 18 δις δολάρια ανέφεραν πηγές του Reuters.
Οι δύο ενεργειακοί γίγαντες βάζουν θεμέλια για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά LNG καθώς η ζήτηση για το συγκεκριμένο καύσιμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2030. Η είσοδός τους στην αμερικανική αγορά δεν είναι τυχαία αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, στέλνοντας όγκους ρεκόρ στην Ευρώπη.
Η Aramco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο βρίσκεται σε «συζητήσεις με αριθμό οντοτήτων στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές», αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο LNG διεθνώς και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την παραγωγή φυσικού αερίου μέσα στη Σαουδική Αραβία για την παραγωγή μπλε υδρογόνου και ενέργειας, αναφέρουν πληροφορίες του Bloomberg.
Μεγάλα ντιλς
Επίσης η Aramco έκλεισε πέρσι συμφωνία για την αγορά μεριδίου στη MidOcean Energy έναντι 500 εκατ δολαρίων, που της επέτρεψε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στην Αυστραλία. Η εταιρεία η οποία επί του παρόντος αναμένει εγκρίσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής ενδέχεται να κλείσει περισσότερες συμφωνίες με τη MidOcean, είπε επίσης ο Νάσερ.
Το «σαφάρι» αυτό της Aramco συμπίπτει με τις προσπάθειες της Abu Dhabi National Oil Co. που επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια παρουσία της με σημαντικές συμφωνίες σε χημικά και φυσικό αέριο.
Όλα αυτά γίνονται ενώ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ρίχνουν ταυτόχρονα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της δικής τους εξαγωγικής ικανότητας LNG.
Ο ρόλος του Κατάρ
Το Κατάρ από την πλευρά του δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Saad Al-Kaabi αποκάλυψε πολύ πρόσφατα σχέδια για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε LNG κατά 13% επιπλέον των προηγουμένως ανακοινωθέντων έργων. Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή LNG της χώρας από 77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως σε 142 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Πρόκειται για την παραγωγή ποσότητας που ισοδυναμεί με περίπου 7,25 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Τα περισσότερα από αυτά θα εξάγονται, αποτελώντας μεγάλο αντίπαλο δέος για τον κυρίαρχο ενεργειακό γίγαντα της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ