Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή που αναμένεται να κλείσουν με θετικό πρόσημο για δεύτερη εβδομάδα ωθούμενες από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τις ανησυχίες για σύσφιγξη της προσφοράς και την αισιοδοξία για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης καυσίμων καθώς βελτιώνονται οι οικονομίες.

Το αργό Brent αναρριχήθηκε 40 σεντς, ή κατά 0,4%, στα 91,05 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI ήταν στα 86,82 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 23 σεντς ή 0,3%.

Πετρέλαιο: Ανοδος τιμών λόγω ανησυχιών για χαμηλότερη προσφορά και ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο την Πέμπτη.

«Οι τιμές του πετρελαίου ωθούνται ανοδικά βραχυπρόθεσμα, καθώς ένα πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη στενότητα της προσφοράς και τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Daniel Hynes και Soni Kumari, καθώς η τράπεζα αύξησε τον τρίμηνο στόχο τιμής για το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent και το WTI αναμένεται να σημειώσουν κέρδη άνω του 4% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράν, υποσχέθηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ για μια επίθεση που σκότωσε υψηλόβαθμο ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία τη Δευτέρα.

Σοβαρά προβλήματα στα ρωσικά διυλιστήρια

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε διυλιστήρια στη Ρωσία μπορεί να έχουν διαταράξει περισσότερο από το 15% της ρωσικής ικανότητας διύλισης, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή καυσίμου της χώρας.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία διατήρησαν αυτή την εβδομάδα αμετάβλητη την πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου και πίεσαν ορισμένες χώρες να αυξήσουν τη συμμόρφωση με τις περικοπές της παραγωγής.

«Περαιτέρω περιορισμοί για την τήρηση των ποσοστώσεων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.
«Η προοπτική μιας πιο στενής αγοράς θα πρέπει να δει μια μείωση των αποθεμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο».

Επίσης η προσφορά σε βαρύ αργό πετρέλαιο (πολύ παχύρρευστο πετρέλαιο) δέχεται ευρύτερες πιέσεις και λόγω της μείωσης των εξαγωγών που ανακοίνωσαν το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εν μέσω σταθερής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το πρώτο τρίμηνο, όπως ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan.

«Οι δείκτες ζήτησης υψηλής συχνότητας εκτιμούν ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου τον Μάρτιο ήταν κατά μέσο όρο 101,2 εκατομμύρια bpd, 100.000 bpd πάνω από τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις μας», ανέφεραν.

Οι επενδυτές αναμένουν την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάρτιο σήμερα Παρασκευή για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities