Μάλλον αδύνατο εμφανίζεται το ενδεχόμενο, για την καναδική First Quantum Minerals, να ανακτήσει την ακυρωθείσα παραχώρηση για ένα επικερδές ορυχείο χαλκού στον Παναμά , μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Οι διαμαρτυρίες κατά της παραχώρησης της First Quantum που απαιτούσαν μεγαλύτερες περιβαλλοντικές εγγυήσεις και διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις έκαναν τις αρχές όχι μόνο να ακυρώσουν τη σύμβαση για τη λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα και νεότερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, αλλά και να απαγορεύσουν όλες τις νέες άδειες εξόρυξης μετάλλων πέρυσι.

Εταιρείες εξόρυξης: Διστάζουν να επενδύσουν – Προβληματίζονται οι κυβερνήσεις

Πάντως, οι έμποροι μετάλλων και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά το αποτέλεσμα των εκλογών για να δουν αν ένας νέος πρόεδρος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της εξόρυξης στον Παναμά.

Οκτώ υποψήφιοι πρόκειται να εμφανιστούν στο ψηφοδέλτιο της 5ης Μαΐου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια αμφίρροπη κούρσα. Μεταξύ των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων, τρεις έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τα σχέδια για το κλείσιμο του ορυχείου Cobre Panama, ένας έχει δεσμευτεί για δημοψήφισμα επί του θέματος και ένας άλλος δεν έχει δηλώσει επίσημα τις προθέσεις του.

Η κατάρρευση

Η First Quantum, η καναδική μεταλλευτική εταιρεία έχασε σχεδόν το ήμισυ της χρηματιστηριακής της αξίας αφού της αφαιρέθηκε η σύμβαση και τον Μάρτιο ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα κρατικά ομόλογα του Παναμά σε κερδοσκοπικό βαθμό, επικαλούμενος τις δημοσιονομικές και διοικητικές προκλήσεις που επιδεινώθηκαν από το κλείσιμο του ορυχείου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της για το ορυχείο μετά τις εκλογές, εκπρόσωπος της First Quantum δήλωσε μόνο: «Όπως σε κάθε δικαιοδοσία στην οποία δραστηριοποιούμαστε, προσβλέπουμε να δούμε τη διαδικασία της δημοκρατίας να αναδεικνύει τον υποψήφιο της επιλογής του Παναμά σε δίκαιες, διαφανείς και ειρηνικές εκλογές».

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν σε ασταθή διαπραγμάτευση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων και μετά από μια δέσμη ήπιων εταιρικών κερδών.

Αντιδράσεις

Το Reuters μίλησε με ηγέτες από πέντε διαφορετικές ομάδες διαδηλωτών. Τρεις ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της κύριας ένωσης εργαζομένων της χώρας SUNTRACS, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει σενάριο βάσει του οποίου θα άφηναν τις αρχές να σφραγίσουν μια νέα συνεργασία με την First Quantum.

«Ο κόσμος έδειξε ήδη στους δρόμους ότι δεν θέλει την εξόρυξη μετάλλων», δήλωσε ο Saul Mendez, επικεφαλής της SUNTRACS.

Δύο ομάδες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν ένα δημοψήφισμα για το θέμα και προέβλεψαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι κατά της εξόρυξης. Και αυτο καθώς εννέα στους δέκα αντιδρά : Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την τοπική εφημερίδα La Prensa τον Φεβρουάριο έδειξε ότι το 90% των Παναμέζων αντιτίθεται στην εξόρυξη.

Διαιτησία

Το Reuters μίλησε επίσης με έξι νομικούς εμπειρογνώμονες στον Παναμά, οι οποίοι δήλωσαν ότι ενώ οι τοπικοί νόμοι θα μπορούσαν τεχνικά να επιτρέψουν την αλλαγή των προοπτικών της First Quantum μέσα σε λίγους μήνες, ένα δημοψήφισμα ή άλλου είδους διαβούλευση για να εξασφαλιστεί η δημόσια υποστήριξη θα ήταν ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό πολιτικά.

Η First Quantum δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι διεκδικεί 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διεθνούς διαιτησίας για την εντολή του Παναμά να κλείσει το ορυχείο. Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση για δύο διαδικασίες διαιτησίας, μία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Καναδά-Παναμά και μία άλλη που συνδέεται με τη ρήτρα διαιτησίας της σύμβασης που ακυρώθηκε. Η ρήτρα προβλέπει διαδικασίες στο Μαϊάμι, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του Παναμά δήλωσε στο Reuters λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στη νομική μάχη κατά της First Quantum, προσθέτοντας ότι το κράτος θα αποδείξει στα δικαστήρια ότι σέβεται τις ξένες επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities