Μονόδρομο χαρακτηρίζουν πηγές του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος (ΣΕΠΤΕΔΕ) την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. «Αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση έναντι των αρχών και αξίων που πρεσβεύει ο Σύνδεσμος και κάθε εταιρεία ξεχωριστά», επισημαίνουν μιλώντας στον ΟΤ.

Και σπεύσουν να προσθέσουν: «Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις που περιορίζουν χωρίς νόμιμο έρεισμα το μικτό περιθώριο κέρδους παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των μελών των επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και στην καταστατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εισάγουν αναιτιολογήτως εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών».

Εκτός από ζητήματα συνταγματικότητας που σύμφωνα με τον ΣΕΠΤΕΔΕ υπάρχουν, η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν έχει… ημερομηνία λήξης. Το δίκαιο σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν να υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας ισχύος της παρέμβασης. Η οποία, όπως λένε, θυμίζει άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές και σίγουρα δεν ταιριάζει με το πνεύμα της ελεύθερης οικονομίας που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση.

Τροχοπέδη για επενδύσεις

Το μήνυμα που στέλνει η συγκεκριμένη κίνηση, υπογραμμίζουν, είναι το λιγότερο αρνητικό για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η επιχειρηματικότητα στον τόπο αυτό, και ανασταλτικό για την ανάληψη επενδυτικής δράσης.

Όσον αφορά για την επίκληση των έκτακτων συνθηκών που επιβάλλουν δραστικά μέτρα, ο ΣΕΠΤΕΔΕ την απορρίπτει λέγοντας πως αντίστοιχες παρεμβάσεις τέτοιας έκτασης δεν υιοθετήθηκαν πουθενά αλλού στον κόσμο παρότι και εκεί υπήρξαν ανάλογες καταστάσεις (βλ. πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμοι, κτλ.).

Ο «Ασκός του Αιόλου»

Ο ΣΕΠΤΕΔΕ υποστηρίζει ότι η παρέμβαση στο βρεφικό γάλα βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία που προέκυψαν από την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία έδειχναν χαοτικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Κάτι που πυροδότησε την αρνητική δημοσιότητα και «έσυρε» την κυβέρνηση να λάβει τόσο δραστικά μέτρα.

«Ο όλος μηχανισμός είναι στρεβλός. Δημιουργεί πολλές ταχύτητες και αλλοιώνει τον υγιή ανταγωνισμό», αναφέρουν με έμφαση.

Σοβαρές επιπτώσεις

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΤΕΔΕ, το μέτρο έχει προκαλέσεις σοβαρές παρενέργειες στις εταιρείες του χώρου, οι οποίες αναγκάστηκαν να επαναπροσδιορίσουν δραστικά την τιμολογιακή πολιτική τους. Η κατανάλωση, όπως εξηγούν πηγές του Συνδέσμου, δεν έχει επηρεαστεί αφού είναι ανελαστική και συνδέεται άμεσα με τις γεννήσεις, οι οποίες… καταρρέουν και όχι με τις τιμές.

Δεν κρύβουν πως εξεπλάγησαν… δυσάρεστα από το εύρος της παρεμβατικότητας από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που προάγει την επιχειρηματικότητα, διευκρινίζοντας πως η προσφυγή γίνεται για την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των μέτρων. Για αυτό και περιμένουν να επικρατήσουν πιο «σώφρονες» φωνές και το μέτρο να αρθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ξεκαθαρίζουν πάντως πως είναι αυτονόητο πως θα σεβαστούν την όποια απόφαση λάβει το ΣτΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις