Για μια οικονομική έκρηξη αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλά η Global X, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στους ημιαγωγούς (τσιπ) και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), ο οποίες ενισχύουν την προσβασιμότητα και την επέκταση των εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Οι επιτυχείς τεχνολογικές αλλαγές συχνά εξαρτώνται από τη σύγκλιση της υπολογιστικής ισχύος, της υποδομής δεδομένων και των διεπαφών του χρήστη. Έτσι, στη νέα της ανάλυση, η Global X εντοπίζει τις τέσσερις εταιρείες που ανήκουν στο Global X Artificial Intelligence & Technology ETF (AIQ) και που διαπρέπουν σε αυτούς και σε άλλους τομείς κρίσιμους για την επιτυχή διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης.

ΑΙ: Η Nvidia κέρδισε τον πρώτο γύρο, αλλά ο ανταγωνισμός ανεβάζει στροφές

Κατά την άποψή της, αυτές οι εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι 4 μετοχές είναι:

  • Nvidia: Διαπρεπής κατασκευαστής τσιπ που αναδιαμορφώνει τους υπολογιστές και τροφοδοτεί το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης με την κορυφαία κατηγορία GPU της.
  • -roadcom: Ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και ηγέτης δικτύωσης έτοιμος να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον συνεχιζόμενο κύκλο κεφαλαίων τεχνητής νοημοσύνης.
  • Amazon: Ο τεχνολογικός γίγαντας αρχίζει να αφήνει το σημάδι του σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Intel: Σχεδιαστής και κατασκευαστής επεξεργαστών, ένας πιθανός δικαιούχος του κύκλου αναβάθμισης της χρήσης AI και των προσωπικών υπολογιστών (PC).

Nvidia: Ενίσχυση του Generative AI Supercycle με κορυφαίες GPU

Η μακροπρόθεσμη εστίαση της Nvidia στα τσιπ της μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU), σε αντίθεση με την επικρατούσα κεντρική μονάδα επεξεργασίας γενικής χρήσης (CPU), έχει εδραιώσει τη μοναδική της θέση στην αγορά και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των ομοίων της.

Η εφεύρεση της GPU το 1999 επηρέασε την επέκταση της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών Η/Υ, έφερε επανάσταση στα γραφικά υπολογιστών και πιο πρόσφατα βοήθησε στην έναρξη της σύγχρονης εποχής AI.

Τα επόμενα χρόνια, τσιπ αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι έτοιμα να αντικατασταθούν, σε κέντρα δεδομένων και σε επίπεδο συσκευών, για να διευκολυνθεί η υιοθέτηση του Generative AI.

Η Global X υπολογίζει ότι η αγορά για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης κέντρων δεδομένων πλησιάζει τα 200 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030, από 17 δισ. δολάρια το 2022. Από αυτή η ζήτηση θα επωφεληθεί η Nvidia, η οποία επί του παρόντος διαθέτει περίπου 80% μερίδιο αγοράς στην επιτάχυνση των κέντρων δεδομένων, καθώς οι GPU ευνοούνται ιδιαίτερα λόγω της απαράμιλλης αποτελεσματικότητάς τους στον χειρισμό πολύπλοκων συνόλων δεδομένων και υπολογισμών.

Υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη καινοτομία της, η Nvidia αποκάλυψε πρόσφατα τη νέα της αρχιτεκτονική GPU Blackwell και τα τσιπ GPU Blackwell (B200), τον πιο ισχυρό επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα τόσο για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης όσο και για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η ηγετική θέση της Nvidia ενισχύεται από την Compute Unified Device Architecture (CUDA), μια παράλληλη πλατφόρμα υπολογιστών και μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) που επιτρέπει στους προγραμματιστές AI να αναπτύσσουν αποτελεσματικά την εργασία τους σε συμπλέγματα GPU.

Broadcom: Diverse Semiconductor Player σε καλή θέση για τον επόμενο κύκλο AI Capex

Η Broadcom διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της εκτεταμένης σειράς ολοκληρωμένων λύσεων υλικού που περιλαμβάνει τσιπ για δικτύωση, ευρυζωνικότητα και αποθήκευση.

Καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν ολοένα και πιο περίπλοκη και γρήγορη μετάδοση δεδομένων, οι λύσεις της Broadcom διασφαλίζουν ότι η υποδομή συμβαδίζει για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του παγκόσμιου δικτύου.

Το 2023, η Broadcom ανέφερε έσοδα ρεκόρ ύψους 35,8 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 8% σε ετήσια βάση, λόγω των επενδύσεων σε επιταχυντές και συνδεσιμότητα δικτύου για τεχνητή νοημοσύνη.

Οι GPU γενικού σκοπού όπως η Nvidia έχουν κυριαρχήσει μέχρι στιγμής στο capex AI στα κέντρα δεδομένων, αλλά η Global X πιστεύει ότι η Broadcom είναι έτοιμη να πάρει ένα σημαντικό μέρος του επόμενου κύματος κεφαλαίου τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα στη δικτύωση (Ethernet και InfiniBand) και με την εφαρμογή της- συγκεκριμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα (ASIC).

Η Broadcom διακρίνεται επίσης καθώς συνδυάζει λύσεις ημιαγωγών με δυνατότητες λογισμικού. Μετά τη συγχώνευσή της με το VMware, η Broadcom μπορεί να ενσωματώσει απρόσκοπτα το υλικό αποθήκευσης διακομιστή και δικτύωσης με μια ολοκληρωμένη σουίτα υποδομής για εφαρμογές εντός των εγκαταστάσεων και στο cloud.

Amazon: Ένας αναπτυσσόμενος γίγαντας της τεχνητής νοημοσύνης σε όλη την αλυσίδα

Η Amazon Web Services (AWS), ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πάροχος cloud και ο μεγαλύτερος παράγοντας κερδοφορίας για την Amazon, ανέφερε αυξητική τριμηνιαία αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια του 2023, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πωλήσεων κατά 12% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το πιο πρόσφατο αναφερόμενο τρίμηνο.

Η πλατφόρμα Bedrock, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2023, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργούν παραγωγικές εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη μέσω προεκπαιδευμένων μοντέλων από startups τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των Stability AI, AI21 Labs και Anthropic, καθώς και εσωτερικών μοντέλων Titan Foundation της AWS.

Αυτός ο τύπος συνεργασίας είναι σημαντικός, καθώς το AWS ενισχύει τις δυνατότητες τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στο κάτω μέρος της εταιρικής κλίμακας για να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Nvidia και η AMD. Τα τελευταία τσιπ Trainium 2 της AWS προσφέρουν τετραπλάσια ταχύτητα εκπαίδευσης και τριπλάσια της χωρητικότητας μνήμης των τσιπ της Trainium 1.19 λύσεις τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτές σε συνδυασμό με την εμβέλεια της Amazon μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην αναμόρφωση της αλυσίδας αξίας της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η κάθετη ενοποίηση με ημιαγωγούς μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα πλεονεκτήματα.

Τέλος, η χρήση της γενεσιουργής τεχνητής νοημοσύνης από την Amazon στα franchise που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αυξάνεται επίσης, συμπεριλαμβανομένων των κλάδους αγορών και διαφήμισης.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Amazon κυκλοφόρησε το Rufus Shopping Assistant AI, έναν έμπειρο βοηθό αγορών με τεχνητή τεχνητή νοημοσύνη, εκπαιδευμένο στον κατάλογο προϊόντων, κριτικές και άλλες πληροφορίες της Amazon, σχεδιασμένο να απαντά σε ερωτήσεις πελατών και να βοηθά τους διαφημιστές να βελτιώσουν τις εικόνες των προϊόντων.

Intel: Το AI Opportunity θα ενισχύσει περαιτέρω την καμπύλη υιοθέτησης

Η Intel είναι από καιρό συνώνυμη με τους μικροεπεξεργαστές προσωπικών υπολογιστών (PC), αλλά το εγχείρημά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει σημαντικά βήματα τόσο στο υλικό όσο και στο λογισμικό.

Οι πρόσφατες καινοτομίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν τη χρήση AI σε συσκευές cloud και edge ενισχύουν τη σουίτα προϊόντων της Intel. Το κλειδί για τη συνεχή ανάπτυξή της στην τεχνητή νοημοσύνη είναι το νέο τσιπ Gaudi AI της εταιρείας, το οποίο είναι δύο φορές πιο αποδοτικό σε ενέργεια και έχει δοκιμαστεί για να τρέχει μοντέλα AI 1,5 φορές πιο γρήγορα από την GPU H100 της Nvidia.

Η μοναδική θέση της Intel ως σχεδιαστή επεξεργαστών και ως κατασκευαστή με τα δικά της εργοστάσια τσιπ την κάνει να ξεχωρίζει στον κλάδο και τη βοηθά να επωφεληθεί από τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της εγχώριας κατασκευής chip.

Η επικείμενη κατασκευή νέων εργοστασίων της Intel, που παρέχεται από πρόσφατες επιχορηγήσεις του νόμου για τα CHIPS των ΗΠΑ, θα επιτρέψει στην Intel να παράγει τσιπ AI για δική της χρήση και να κατασκευάζει τσιπ AI για άλλες κορυφαίες εταιρείες ημιαγωγών fabless, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia και AMD.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI