
Τη βοήθεια της Γαλλίας ζήτησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να αποτραπεί ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια και τις εμπορικές εντάσεις.
Ο κινέζος ηγέτης τόνισε στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι τα δύο κράτη πρέπει να υποστηρίζουν τα αμοιβαία οφέλη και από κοινού να αντιταχθούν στην αποσύνδεση και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών τη Δευτέρα.
ΕΕ – Κίνα: Οι τρεις όροι της φον ντερ Λάιεν στον Σι για έναν δίκαιο ανταγωνισμό
Ο Σι βρίσκεται στο Παρίσι για κρατική επίσκεψη πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία στο πρώτο του ταξίδι στην ΕΕ εδώ και πέντε χρόνια. Ελπίζει δε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το Πεκίνο προσφέρει μια οικονομική ευκαιρία εν μέσω τεταμένων εμπορικών σχέσεων.
Η ΕΕ και η Κίνα έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του διεθνούς εμπορίου. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς ασφάλεια στην Ουκρανία.
Ο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει φιλία «χωρίς όρια» με τη Μόσχα, είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες εμπλέκονται και οι δύο πλευρές και προειδοποίησε ο πόλεμος να μην χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την άσκηση κριτικής σε βάρος της Κίνας.
«Είμαστε αντίθετοι να χρησιμοποιηθεί αυτή η κρίση για να αποδοθούν ευθύνες σε μια τρίτη χώρα, να αμαυρωθεί η εικόνα της και να υποκινηθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος», είπε ο Σι καθισμένος δίπλα στον Μακρόν σε επιχειρηματικό συνέδριο στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στο Παρίσι στα τέλη Ιουλίου.
Εμπορικές εντάσεις
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στις συνομιλίες νωρίτερα τη Δευτέρα, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της.
Η ΕΕ γίνεται πιο σκληρή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, απηχώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που τροφοδοτείται από την ασιατική χώρα στην πράσινη βιομηχανία. Αυτή η ρητορική αλλαγή είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη έρευνας για τις επιδοτήσεις για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το φθινόπωρο του 2023. Το μπλοκ ακολούθησε τον περασμένο μήνα μια ξεχωριστή έρευνα για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Η Γαλλία υπήρξε βασικός παράγοντας της πιο σταθερής προσέγγισης της ΕΕ. Σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα που παρουσίαζε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία της σε στρατηγικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη τεχνολογία.
Από την πλευρά της, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τα αλκοολούχα προϊόντα, μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει δυσανάλογα τους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας. Γενικότερα, έχει απορρίψει την κατηγορία για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά της και κατηγορεί την ΕΕ για προστατευτισμό.
Σύμφωνα με το Xinhua, ο Σι επανέλαβε αυτή τη θέση στις συνομιλίες με τον Μακρόν και τη φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από την άποψη του συγκριτικού πλεονεκτήματος ή της ζήτησης της παγκόσμιας αγοράς.
Ωστόσο, ο σκοπός των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο είναι η προσπάθεια γεφύρωσης ορισμένων από τις διαφορές μεταξύ των επιμέρους πλευρών και ο Μακρόν εξέφρασε κάποια ελπίδα για πρόοδο στα εμπορικά ζητήματα.
«Ευχαριστώ επίσης τον πρόεδρο για τη διαφάνεια του σχετικά με τα προσωρινά μέτρα για το γαλλικό κονιάκ και θα ήθελα να μην εφαρμόζονται», είπε σχετικά με το θέμα των αλκοολούχων ποτών.
Για να σηματοδοτήσει την επίσκεψη του Σι, ο Μακρόν του πρόσφερε λίγο κονιάκ, μεταξύ άλλων, από τον κολοσσό πολυτελείας LVMH και τη Remy Cointreau.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια