Ο μεταλλευτικός γίγαντας Rio Tinto, του ομίλου BHP, εξετάζει την εξαγορά του βρετανικού μεταλλευτικού ομίλου Anglo American (AAL. L), με το τίμημα να αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Australian Financial Review την Παρασκευή.

Ορυχεία: Στα σκαριά το μεγαλύτερο deal από το 2013

Η διοίκηση του Riο «δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να παίξει για μέρος ή για το σύνολο της ομάδας εξόρυξης και συνέχισε να μελετά την καθημερινή κατάσταση», ανέφερε το AFR, επικαλούμενο πηγές κοντά στον Riο.

Η έκθεση δεν ανέφερε γιατί ο Rίο δεν υπέβαλε πρόταση, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Riο πρόκειται να υποβάλει εναλλακτική προσφορά. Το Riο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η Anglo απέρριψε την πρόταση της BHP, λέγοντας ότι ήταν ευκαιριακή και υποτιμά σημαντικά τη βρετανική εταιρεία. Η BHP έχει προθεσμία μέχρι τις 22 Μαΐου για να υποβάλει επίσημη προσφορά σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Glencore μελετά επίσης επιλογές για μια πιθανή προσέγγιση για την Anglo, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πόλεμο προσφορών.

«Η πολιτική μας είναι ότι δεν κάνουμε εικασίες ούτε σχολιάζουμε τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών», δήλωσε ο πρόεδρος του Riο, Ντόμινικ Μπάρτον, απαντώντας σε ερώτηση σε συνέλευση μετόχων την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το αν η εταιρεία εξετάζει μια ανταγωνιστική προσφορά.

Οι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν συλλογικά περισσότερο από το 15% της Anglo, δήλωσαν στους Financial Times ότι η BHP θα πρέπει να γλυκάνει την προσφορά της, αλλά δεν αντιτίθενται επί της αρχής σε μια εξαγορά από τον αυστραλιανό όμιλο, σύμφωνα με τους FT.

Το άνοιγμά τους έρχεται παρά τα σχόλια του υπουργού εξόρυξης Gwede Mantashe που δήλωσε ότι ήταν προσωπικά «αρνητικός» για τη συμφωνία, η οποία θα αποσχίσει δύο θυγατρικές της Νότιας Αφρικής.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο Anglo έχει ενσωματωθεί στην οικονομία της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια της 107χρονης ιστορίας της και η εξαγορά της εξουσίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα για το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο σε ένα έτος εκλογών. Η τοπική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού έχει προειδοποιήσει ότι θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Ωστόσο, ο David Masondo, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της Public Investment Corporation, η οποία κατέχει το 8,4% της Anglo, δήλωσε ότι η κρατική οντότητα δεν έχει ακόμη λάβει θέση με βάση την αρχική πρόταση. «Θα πρέπει να αξιολογήσουμε οποιαδήποτε προσφορά και να εκτιμήσουμε την αξία που προσφέρει», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το PIC θα «έβλεπε ευνοϊκά μια υψηλότερη προσφορά».

Η BHP ετοιμάζει μια επίσημη προσφορά που θα μπορούσε να μετατρέψει τον παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και νικελίου σε μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης, με τα πολυπόθητα ορυχεία χαλκού της Anglo στη Λατινική Αμερική ως κύριο… έπαθλο.

Όλα της συμφωνίας… δύσκολα

Άλλοι τοπικοί διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν ότι η πολυπλοκότητα της δομής της συμφωνίας – που περιλαμβάνει την απόσχιση των νοτιοαφρικανικών επιχειρήσεων πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Anglo, Amplats και Kumba – απαιτεί ακόμη υψηλότερο ασφάλιστρο από ό, τι εάν αγοραζόταν ολόκληρη η επιχείρηση.

Ο Dawid Heyl, διαχειριστής κεφαλαίων στην Ninety One, η οποία κατέχει το 2,1% της Anglo, δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά η τιμή θα πρέπει να είναι «σημαντικά» υψηλότερη.

“Θα ήταν ευκολότερο, ωστόσο, αν η BHP επέστρεφε με μια υψηλότερη και απλούστερη προσφορά, η οποία αφαιρεί την προϋπόθεση να απαλλαγούμε από το Amplats και το Kumba, γεγονός που θα το καθιστούσε πιο δύσκολο”, είπε.

Ο Karl Leinberger, επικεφαλής επενδύσεων της Coronation Fund Managers, η οποία κατέχει το 1,2% της Anglo, δήλωσε ότι θα εξετάσει «σίγουρα» μια υψηλότερη προσφορά. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «εάν η BHP θέλει μόνο το κομμάτι της επιχείρησης, για παράδειγμα, αφήνοντας τους μετόχους με τον κίνδυνο των άλλων περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για αυτό».

Η M&G Investments με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατέχει το 1,4% της Anglo, δήλωσε ότι και αυτή «θα είναι υποστηρικτική» εάν μια προτεινόμενη συμφωνία παρέχει καλύτερη αξία για τα κεφάλαιά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή