Αφού σταμάτησε την αλματώδη αύξηση των εισαγωγών κρασιού στη Νότια Κορέα, η αγορά εκκαθαρίζει τα αποθέματά της μεσαίας κατηγορίας επιτρέποντας την ανάπτυξη των ακραίων χαμηλών και πολύ υψηλών τιμών.

Ανάλογα με το αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο, είτε θα θυμόμαστε ότι η Νότια Κορέα γνώρισε πρόσφατα μία από τις ισχυρότερες εξελίξεις στην κατανάλωση κρασιού στον κόσμο (με τις εισαγωγές να αυξάνονται από 43 σε 77 εκατομμύρια λίτρα και από 259 σε 550 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2019 και 2021), είτε ότι αυτή η αγορά μόλις κατέρρευσε το 2022 και το 2023 (μειώθηκε πέρυσι στα 56 εκατομμύρια λίτρα στα 510 εκατομμύρια δολάρια), αναφέρει σε ανάρτησή της η ΚΕΟΣΟΕ. Η πραγματικότητα είναι προφανώς πιο ρευστή, όπως παρουσιάστηκε από την Jeannie Cho Lee, την πρώτη master wine της Ασίας, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την αγορά της Νότιας Κορέας στις 29 Μαΐου στη Vinexpo Asia (Χονγκ Κονγκ).

ΚΕΟΣΟΕ: Νέο σκηνικό στο Βέλγιο – Χαλαρώνει με την αντιαλκοολική εκστρατεία

Για τους αισιόδοξους, η ειδικός θέτει σε προοπτική την ιδέα, για να μην πούμε το όνειρο, ότι η Νότια Κορέα θα είναι μια αγορά όπου το κρασί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές: στην πραγματικότητα, το κρασί αντιπροσωπεύει μόνο το 7% της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ακόμα μακριά από τον ηγέτη, το soju, ένα απόσταγμα με βάση το ρύζι που «είναι τόσο φθηνό που μπορείς να το αγοράσεις στην τιμή ενός μπουκαλιού premium νερού σε ένα σούπερ μάρκετ», αναφέρει η Jeannie Cho Lee. Αλλά η master of wine εξηγεί επίσης στους απαισιόδοξους ότι εάν αυτή τη στιγμή βλέπουμε «μια σημαντική κατάσταση υπεραποθέματος στη Νότια Κορέα, καθώς οι εισαγωγείς εκκαθαρίζουν τα αποθέματα θα δούμε μια πιο σταθερή αγορά. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης, ιδιαίτερα στο τμήμα premium και μεταξύ των γυναικών για τα λευκά και για τα αφρώδη κρασιά. Οι εισαγωγείς, οι διανομείς, οι έμποροι κρασιών και τα εστιατόρια είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Αύξηση για τα κρασιά υψηλής ποιότητας

Πρέπει να πούμε ότι η αγορά για υψηλής ποιότητας κρασιά εξακολουθεί να αυξάνεται. Και ότι «οι μεγάλοι νικητές είναι τα γαλλικά κρασιά, κορυφαία σε όγκο και αξία, ενώ τα κρασιά της Χιλής αναπτύσσονται στις χαμηλές τιμές» επισημαίνει η master of wine. Δύο ακραίες θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη: “σε έναν νεοφερμένο που θέλει να επιτεθεί στην αγορά, θα τον συμβούλευα να επιτεθεί στο χύμα κρασί ή στα κρασιά πολυτελείας, αυτοί είναι οι μόνοι δύο τομείς που έχουν καλή απόδοση αυτή τη στιγμή” αναφέρει ο Ted Ko, ο ιδρυτής του διανομέα κρασιού της Town Wine (με έδρα το Χονγκ Κονγκ).

«Οι καταναλωτές αναζητούν είτε το φθηνότερο είτε το πιο ακριβό», αναφέρει επίσης ο Wayne Choi, αντιπρόεδρος τροφίμων και κρασιού στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Shinsegae, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «μετά την κρίση covid η κορεατική αγορά έχει κρυώσει, αλλά εξακολουθεί να παραμένει η πιο ελκυστική στον κόσμο για υψηλής ποιότητας κρασιά». Για τη μεσαία κατηγορία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η τρέχουσα προτεραιότητα των κορεατών επαγγελματιών είναι να αδειάσουν το πλεόνασμα από το βασικό εύρος τιμών, όπου ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές, αναφέρει ο Ted Ko, αλλά μόλις επιτευχθεί αυτή η εκκαθάριση, ο διανομέας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν τόσο έντονες πτωτικές διακυμάνσεις. «Ανακάμπτουμε από μια αρνητική τάση» και η κατανάλωση ομαλοποιείται, «οι καταναλωτές που έχουν στραφεί στα κρασιά παραμένουν πιστοί σε αυτό, μη με ρωτάτε γιατί» αστειεύεται ο Ted Ko.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης

Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας