
Σαφή δέσμευση έδωσε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης για την επίτευξη των στόχων που έθεσε ο όμιλος στην τριετία 2025-2027.
Ο Γιώργος Στάσσης απαντώντας στους αναλυτές επισήμανε ότι η ΔΕΗ είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2019 (όταν ανέλαβε τη διοίκηση της) αλλά και συγκριτικά με το 2021 (όταν παρουσίασε το πρώτο σχέδιο στρατηγικής).
Ο Γιώργος Στάσσης για μερίσματα και κέρδη
Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Στάσσης είπε: «Δεσμευόμαστε να διανέμουμε κέρδη στους μετόχους αλλά και να πετυχαίνουμε κερδοφορία ως το 2027», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Είμαστε ισχυροί και έχουμε καθαρό πλάνο ανάπτυξης. Έχουμε τους ανθρώπους που μπορούν να το εκτελέσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία και όπου αλλού δραστηριοποιείται η ΔΕΗ».
Παράλληλα ο Γιώργος Στάσσης έστειλε και μήνυμα προς τους πελάτες της εταιρείας: «Θα υλοποιήσουμε το στρατηγικό σχέδιο με τρόπο ανεκτό και προσιτό για τους πελάτες μας», είπε και απευθύνθηκε και στους μετόχους: «Οι επενδύσεις μας υλοποιούνται με ασφάλεια και είναι βιώσιμες».
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κατά την παρουσίαση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου έθεσε ως στόχο τη διανομή μερίσματος ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027 έναντι 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 και EBITDA 2,7 δισ. ευρώ το 2027 από 1,8 δισ. ευρώ το 2024.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου προβλέπεται σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ να ανέλθουν το 2027 στα 800 εκατ. ευρώ από 350 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ για την τριετία οι επενδύσεις θα εκτιναχθούν στα 10,1 δισ. ευρώ.
Τι είπε ο Γιώργος Στάσσης για εξαγορές
Ο Γιώργος Στάσσης ήταν επίσης ξεκάθαρος και ως προς το θέμα της περαιτέρω επέκτασης της ΔΕΗ μέσω των εξαγορών.
«Σήμερα και για την επόμενη τριετία δεν έχουμε ανάγκη εξαγορών. Χωρίς, όμως, να αποκλείουμε κάποια τέτοια κίνηση αν είναι ιδιαίτερα δελεαστική», σημείωσε φέρνοντας ως παράδειγμα «ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων».
Ωστόσο ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ τόνισε πώς «η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 20 GW ικανό για να τροφοδοτήσει την πράσινη ανάπτυξη της».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στάσσης έθεσε ως στόχο η ΔΕΗ να έχει το 2027 εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 12 GW.
Ο ίδιος αποσαφήνισε δε, ότι η ΔΕΗ δεν θα επεκταθεί σε χώρες εκτός των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, δηλαδή σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Κροατία.
Η απολιγνιτοποίηση
Οι αναλυτές ρώτησαν τον κ. Στάσση και για το πλάνο απολιγνιτοποίησης.
Όπως είπε ο Γιώργος Στάσσης, η τελευταία λιγνιτική μονάδα (Πτολεμαϊδα 5) θα κλείσει στο τέλος του 2026.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πλάνο μετατροπής της μονάδας, απάντησε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του 2025», δείχνοντας όμως ως νέο καύσιμο λειτουργίας το φυσικό αέριο.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ