
Την προοπτική για νέες έρευνες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό κι άλλων πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της χώρας ανοίγει η Chevron με τη διεκδίκηση της παραχώρησης «Νότια της Πελοποννήσου», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου.
Οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες 26 Ιανουαρίου η έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα της Κυριακής θέλουν τη Chevron να έχει στο ραντάρ και θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης. Αυτή ξεκινά από τα ανατολικά όρια του θαλάσσιουblock της ExxonMobil «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» κι εκτείνεται μέχρι την περιοχή κάτω από την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.
Σήμερα, ξεκινάμε από τα βαθιά νερά στο νοτιοδυτικό Ιόνιο. Αύριο, προσδοκούμε να εντοπίσουμε νέους στόχους πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δηλώνει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου
Αλεξάνδρα Σδούκου στον ΟΤ: «Προσδοκούμε νέους στόχους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας»
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δήλωση της στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα της Κυριακής αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για μία τέτοια εξέλιξη.
Δηλαδή η Chevron εκτός από το επίσημο αίτημα της να ερευνήσει τη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου» να έρθει και με νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος: «Η έλευση της Chevron ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική επιδίωξη για ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, με χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές και με προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, ξεκινάμε από τα βαθιά νερά στο νοτιοδυτικό Ιόνιο. Αύριο, προσδοκούμε να εντοπίσουμε νέους στόχους πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.», σημειώνει χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Σδούκου.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην περιοχή που περιγράφει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη δήλωση της στον ΟΤ περιλαμβάνονται και τα δύο θαλάσσια blocks της κοινοπραξίας ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Η θαλάσσια έκταση της Κρήτης θεωρείται ελπιδοφόρα ως προς τον εντοπισμό στόχων με κοιτάσματα σε φυσικό αέριο
Η περιοχή νότια της Κρήτης
Η περιοχή νότια της Κρήτης είχε ερευνηθεί από την περίοδο 2010 – 2011, όταν ο τότε υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης είχε προχωρήσει σε γύρο παραχωρήσεων με 20 θαλάσσια blocks στο Ιόνιο και την Κρήτη.
To 2019 όταν η ExxonMobil ετοιμαζόταν να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥΕΠ τότε είχε εξετάσει το σενάριο για σχεδιασμό μεγαλύτερων blocks νότια της Κρήτης.

Η θαλάσσια έκταση της Κρήτης θεωρείται ελπιδοφόρα ως προς τον εντοπισμό στόχων με κοιτάσματα σε φυσικό αέριο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πώς και στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όταν η Chevron εκδήλωσε το ενδιαφέρον για την παραχώρηση «Νότια της Πελοποννήσου», υπήρχε αναφορά για την αξιολόγηση πιθανής χωρικής επέκτασης των ερευνών.
Και ήδη για τα δύο θαλάσσια blocks που έχει ερευνήσει η ExxonMobil, ετοιμάζεται να λάβει επενδυτική απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Ψήφος εμπιστοσύνης η είσοδος και της Chevron»
Με δηλώσεις της στον ΟΤ η Αλεξάνδρα Σδούκου χαρακτηρίζει την έλευση της Chevron μετά και την ExxonMobil ως «ψήφο» εμπιστοσύνης: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και ιστορική εξέλιξη που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές μας, καθώς προσδίδει τη βαρύτητα που αρμόζει στην οραματική επιδίωξη της Κυβέρνησης να θωρακίσει ενεργειακά τη χώρα και να την καταστήσει σημαντικό περιφερειακό κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».
Μέσα στις επόμενες ημέρες, δημοσιεύεται η Διακήρυξη του Διαγωνισμού, κατόπιν εισήγησης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία αφορά στην αδειοδότηση νέων περιοχών, με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων
Ο διεθνής διαγωνισμός για «Νότια της Πελοποννήσου» και το block «Α2»
Για την παραχώρηση της έκτασης «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2» – το τελευταίο block έχει ζητήσει η HELLENiQ ENERGY – ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε τη σχετική απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.
Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργική απόφαση με την οποία γίνεται αποδεκτό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, καθώς και από την HELLENiQ Energy, για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2».
Μέσα στις επόμενες ημέρες, δημοσιεύεται η Διακήρυξη του Διαγωνισμού, κατόπιν εισήγησης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία αφορά στην αδειοδότηση νέων περιοχών, με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Η Διακήρυξη θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες
Οι προσφορές
Η Διακήρυξη θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς υποφακέλους:
- νομιμοποιητικά έγγραφα,
- έγγραφα οικονομικής ικανότητας,
- έγγραφα τεχνικής ικανότητας και
- ανταγωνιστικά στοιχεία
Η Διακήρυξη θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες.
Αφού υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενα μέρη (θα μπορούσαν να είναι και άλλες εταιρείες, εκτός δηλαδή από τις Chevron και HELLENiQ Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών από Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ. Θα επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά (ανά περιοχή) και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
Τέλος, θα γίνει η υποβολή των τελικών Συμβάσεων Μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η Κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ