
Η Κίνα φαίνεται να κατασκευάζει ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο σύντηξης με ανάφλεξη λέιζερ στη νοτιοδυτική πόλη Μιανγιάνγκ, λένε οι εμπειρογνώμονες δύο οργανισμών, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει το σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και να διερευνήσει την παραγωγή ενέργειας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τέσσερις απομακρυσμένους «βραχίονες» που θα στεγάσουν θαλάμους λέιζερ και έναν κεντρικό πειραματικό θάλαμο που θα περιέχει τον θάλαμο-στόχο που θα περιέχει ισότοπα υδρογόνου τα οποία τα ισχυρά λέιζερ θα συντήξουν, παράγοντας ενέργεια, δήλωσε ο Ντέκερ Έβελεθ, ερευνητής στον ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό CNA Corp. με έδρα τις ΗΠΑ.
Πολύ πιθανή η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα το 2025 στην Κίνα
Τι αναφέρει το Reuters για τη δομή αυτή
Πρόκειται για μια παρόμοια διάταξη με την Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (NIF) αξίας 3,5 δισ.δολαρίων των ΗΠΑ στη Βόρεια Καλιφόρνια, η οποία το 2022 παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από μια αντίδραση σύντηξης από όση αντλούσαν τα λέιζερ στον στόχο.
Ο Έβελεθ, ο οποίος συνεργάζεται με αναλυτές του James Martin Center for Nonproliferation Studies, εκτιμά ότι ο πειραματικός χώρος της κινεζικής εγκατάστασης είναι περίπου 50% μεγαλύτερος από αυτόν του NIF, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
«Οποιαδήποτε χώρα με μια εγκατάσταση τύπου NIF μπορεί και πιθανότατα θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή της και θα βελτιώσει τα υπάρχοντα σχέδια όπλων και θα διευκολύνει το σχεδιασμό μελλοντικών σχεδίων βομβών χωρίς να δοκιμάσει» τα ίδια τα όπλα, δήλωσε ο Γουίλιαμ Αλμπέρκ, αναλυτής πυρηνικής πολιτικής στο Κέντρο Henry L. Stimson.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που, όπως είπε, έδειχναν τη δημιουργία από την Κίνα εγκαταστάσεων υποστήριξης πυρηνικών όπλων. Περιελάμβανε εικόνες της Μιανγιάνγκ που έδειχναν ένα καθαρισμένο οικόπεδο με την ένδειξη «νέες περιοχές έρευνας ή παραγωγής από το 2010». Το οικόπεδο αυτό είναι η τοποθεσία του ερευνητικού κέντρου σύντηξης, που ονομάζεται Laser Fusion Major Device Laboratory, σύμφωνα με κατασκευαστικά έγγραφα που μοιράστηκε ο Έβελεθ με το Reuters.
Τι ισχύει για τις πυρηνικές δοκιμές
Η ανάφλεξη των καυσίμων σύντηξης επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν πώς λειτουργούν αυτές οι αντιδράσεις και πώς θα μπορούσαν μια μέρα να δημιουργήσουν μια καθαρή πηγή ενέργειας χρησιμοποιώντας τον πιο άφθονο πόρο του σύμπαντος, το υδρογόνο. Τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να εξετάσουν αποχρώσεις της πυροδότησης που διαφορετικά θα απαιτούσαν δοκιμή με εκρηκτικά.
Η Συνθήκη για την ολοκληρωμένη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, απαγορεύει τις πυρηνικές εκρήξεις σε όλα τα περιβάλλοντα. Στις χώρες επιτρέπονται «υποκρίσιμες» εκρηκτικές δοκιμές, οι οποίες δεν δημιουργούν πυρηνικές αντιδράσεις. Επιτρέπεται επίσης η έρευνα σύντηξης με λέιζερ, γνωστή ως σύντηξη αδρανειακής συγκράτησης.
Ο Σίγκφριντ Χέκερ, ανώτερος συνεργάτης στο Freeman Spogli Institute for International Studies και πρώην διευθυντής του Los Alamos National Laboratory, μιας άλλης βασικής ερευνητικής μονάδας των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα, δήλωσε ότι με την απαγόρευση των δοκιμών, τα πειράματα «υποκρίσιμης» έκρηξης και σύντηξης με λέιζερ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Αλλά για χώρες που δεν έχουν κάνει πολλές δοκιμαστικές εκρήξεις, είπε, (η Κίνα έχει δοκιμάσει 45 πυρηνικά όπλα, σε σύγκριση με 1.054 για τις Ηνωμένες Πολιτείες) τα πειράματα αυτά θα είναι λιγότερο πολύτιμα, επειδή δεν έχουν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων ως βάση.
«Δεν νομίζω ότι θα έχει τεράστια διαφορά», δήλωσε ο Χέκερ. «Και έτσι … δεν ανησυχώ μήπως η Κίνα μας προλάβει όσον αφορά τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις». Άλλες πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, λειτουργούν επίσης εγκαταστάσεις σύντηξης με αδρανειακή συγκράτηση.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό