
Την υψηλή γεωπολιτική αξία των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανέδειξε κατά την ομιλία του στο 8ο ετήσιο συνέδριο Κύκλος Ιδεών – Η Ελλάδα Μετά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης.
Όπως ανέφερε, οι διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν αποτελέσει διαχρονικά βασικές υποδομές για τον ενιαίο οικονομικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI), την υλοποίηση της οποίας χαρακτήρισε ως σημαντικό εθνικό ζήτημα με προφανή οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Πρόσθεσε ότι η ενεργειακή ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, θα ενισχύσει την αίσθηση του «ανήκειν» για το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος-μέλος τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, θα αναβαθμίσει την κοινωνική ευημερία και θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους καταναλωτές της Κύπρου.
Το γεωπολιτικό ρίσκο
Σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις του έργου, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ είχαν διαβλέψει εξ αρχής το γεωπολιτικό ρίσκο, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει ισχυρή βούληση να συνεχιστεί το έργο και καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπογράμμισε δε ότι οι χειρισμοί για το έργο πραγματοποιούνται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή.
Πρόσθεσε ότι το έργο έχει την πλήρη υποστήριξη και του Ισραήλ, το οποίο δεν διαθέτει διασυνδέσεις με τους γείτονές του και δεν είναι θωρακισμένο σε περιόδους κατά τις οποίες το σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρισμού.
Αναφορικά με την πρόοδο του GSI, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 160 χλμ. καλωδίου και έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Εγχώριες νησιωτικές διασυνδέσεις
Ο κ. Μανουσάκης μίλησε και για τις εγχώριες νησιωτικές διασυνδέσεις που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με τα Δωδεκάνησα και το ΒΑ Αιγαίο, τονίζοντας πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διασφαλιστεί η επιτυχής ενσωμάτωσή τους στο ηπειρωτικό σύστημα, για λόγους εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής βιωσιμότητας.
Παράλληλα, βρίσκεται σε φάση δοκιμών η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής η οποία, όπως είπε, από το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της.
Ο επικεφαλής του Διαχειριστή αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των περικοπών πράσινης ηλεκτροπαραγωγής, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίες για την ευστάθεια του συστήματος και θα πρέπει να υπολογίζονται εκ των προτέρων στα επιχειρηματικά πλάνα των παραγωγών, ώστε να αξιολογείται η βιωσιμότητα των επενδύσεων τους.
Το crash test της 25ης Μαρτίου
Για τον κίνδυνο ενός πιθανού μπλακ άουτ στις αργίες της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα, κατά τις οποίες η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά, ανέφερε πως ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποσοβήσει το ενδεχόμενο διακοπών.
Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπτυξης Data Centers μέσω της κοινής εταιρείας που έχει συστήσει ο Διαχειριστής με εξειδικευμένο αμερικανικό όμιλο, με στόχο την υλοποίηση της πρώτης επένδυσης στην Αττική και την προοπτική κατασκευής ανάλογων υποδομών και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ