Ορόσημο για την παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων αποτελεί η εισαγωγή των μετοχών της Coinbase στον Nasdaq την Τετάρτη 14 Απριλίου, σε μια κίνηση, η οποία -σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις- αναμένεται να εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας πάνω από τα 100 δισ. δολάρια.

Η είδηση και μόνο της δημόσιας εγγραφής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, έχει δημιουργήσει μια φρενίτιδα αγορών με το Bitcoin και τους ανταγωνιστές του να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα κέρδη της Coinbase ανήλθαν σε 730 εκατομμύρια σε σύγκριση με 31,9 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και τα συνολικά της έσοδα σε 1,8 δισ. δολάρια, από 190,6 εκατομμύρια δολάρια 12 μήνες νωρίτερα. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η εταιρεία είναι ότι τους πρώτους τρεις μήνες του έτους εξασφάλισε 13 εκατομμύρια νέους χρήστες, ενώ ήταν κερδοφόρα από το 2017.

Στα 100 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση

H εισαγωγή της στην Wall Street θα γίνει με το σύμβολο COIN και οι εκτιμήσεις για την κεφαλαιοποίησή της ποικίλλουν ανάλογα με τη μέθοδο υπολογισμού, από 70 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ μετά το Facebook το 2012. Εκτιμάται ότι σχεδόν 115 εκατομμύρια μετοχές της  Coinbase θα διατεθούν στην αγορά.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2012 στο Σαν Φρανσίσκο από τους Brian Armstrong και Fred Ehrsam και σήμερα επιτρέπει στους χρήστες της να αγοράζουν και να πωλούν περίπου 50 κρυπτονομίσματα.

Η Coinbase αναφέρει ότι έχει περισσότερους από 56 εκατομμύρια χρήστες, ενώ περίπου έξι εκατομμύρια άτομα πραγματοποιούν συναλλαγές κάθε μήνα στην πλατφόρμα της.

«Με το bitcoin να έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες και τα κρυπτονομίσματα να γίνονται πιο δημοφιλή σε περισσότερους επενδυτές, μπορεί να πει κανείς ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει πιο mainstream τους τελευταίους 12 μήνες», δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς CMC Markets UK.

Οι ανησυχίες

Αν και η κατάσταση φαίνεται ευνοϊκή για την Coinbase, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εφιστούν την προσοχή, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των εικονικών νομισμάτων, τα οποία τείνουν να είναι ασταθή.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες εκφράζουν ανησυχίες για τη χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομους σκοπούς.

“Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν οποιαδήποτε αποτίμηση είναι βιώσιμη, δεδομένου του αριθμού των κυβερνήσεων που δεν έχουν ιδιαίτερη αγάπη για τα κρυπτονομίσματα”, είπε ο Hewson.

Η Coinbase βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC) των ΗΠΑ με την κατηγορία της αναφοράς «ψευδών, παραπλανητικών ή ανακριβών πληροφοριών» σχετικά με κρυπτονομίσματα και χειραγώγηση της αγοράς μεταξύ του 2015 και του 2018. Χωρίς να παραδεχτεί τα αδικήματα, η Coinbase πλήρωσε πρόστιμο 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται σε 100 χώρες, ενώ σύμφωνα με συντηρητικές προβλέψεις διαχειρίζεται καταθέσεις κρυπτονομισμάτων που ξεπερνούν τα 320 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto