Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να μπορέσουν οι Βρετανοί τουρίστες να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε διάφορους προορισμούς του εξωτερικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ιθύνοντες της βρετανικής κυβέρνησης θέλουν να έχουν έτοιμα τα περίφημα «διαβατήρια εμβολιασμού» μέχρι τις 17 Μαΐου, ώστε να ξεκινήσουν τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα θα ανακοινωθούν οι ασφαλείς προορισμοί.

Η ίδια βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Βρετανούς τουρίστες, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ανοίξουν τα σύνορά τους αργότερα, από τον Ιούνιο.

Μάλιστα, βρετανική κυβερνητική πηγή, αναφέρει στην Daily Mail ότι «τα διαβατήρια εμβολιασμού – σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή – θα είναι έτοιμα τον επόμενο μήνα για να μπορέσουν οι Βρετανοί να πάνε διακοπές σε χώρες που απαιτούν τέτοια πιστοποιητικά», συμπλήρωσε όμως ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κανόνες καραντίνας που θα ισχύουν κατά την επιστροφή τους.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε μια λύση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να πιστοποιούν ότι δεν είναι θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά και την εμβολιαστική τους κατάσταση. Αυτό αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και σκοπεύουμε να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε πηγή του υπουργείου Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ξένους ταξιδιώτες δεν αναμένεται να ισχύσει για τη Βρετανία, αφού η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς και μέχρι στιγμής έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση πάνω από 33 εκατ. πολίτες, ενώ 10 εκατ. άτομα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια για την κατάταξη των ταξιδιωτικών προορισμών, σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα, θα λαμβάνουν υπόψη κατά πόσον στις χώρες αυτές κυκλοφορούν παραλλαγές του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία, το ποσοστό του πληθυσμού τους που έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά και εκείνο των κρουσμάτων.

Ενδιαφέρον για την ελληνική τουριστική βιομηχανία παρουσιάζει το σημείο του δημοσιεύματος της Daily Mail όπου αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει, μεταξύ άλλων, και κατά πόσον μεμονωμένα νησιά μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τις ηπειρωτικές χώρες. Μάλιστα, η εφημερίδα ενημερώνει το αναγνωστικό της κοινό για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα ώστε να «δημιουργηθούν» Covid-free νησιά, σε μια προσπάθεια ώθησης του τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με την NHSX, τον ψηφιακό βραχίονα του βρετανικού συστήματος Υγείας, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμα και σε έντυπη μορφή για άτομα που δεν διαθέτουν «έξυπνα» κινητά. Παράλληλα, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ μετέβη στο Ισραήλ για να μελετήσει ως πιθανό μοντέλο τα «πράσινα διαβατήρια», που ισχύουν εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη χαλάρωση των περιορισμών και της υποχρέωσης καραντίνας για τουρίστες από 30 χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εμβολιαστεί ή θα διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός