Την κατάργηση όλων των «click» για να δουλέψει η αγορά καλύτερα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Η πιθανότερη ημερομηνία της «απελευθέρωσης» είναι η 5η  Μαΐου, αν και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το πότε θα δώσουν το «πράσινο φως» οι ειδικοί.

Το click away και click inside περιορίζει και κουράζει εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα να καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα τις εποχικές πωλήσεις, λένε εδώ και μέρες οι καταστηματάρχες, κάτι που σήμερα παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Οι πρώτες ημέρες του εμπορίου ήταν εξαιρετικά υποτονικές. Το Σάββατο και η Κυριακή ήταν καλές ημέρες, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υποτονικό. Αυτό οφείλεται στο SMS; Οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν θέλει να βρεθεί σε συνθήκες συνωστισμού; Δεν μπορώ να το πω. Η αγορά δεν κινήθηκε πάντως σε πολύ υψηλά επίπεδα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Realfm 97,8.

Υπογράμμισε πάντως ότι «εάν δεν πετύχουν οι εμβολιασμοί, δεν θα ξεμπερδέψουμε από την πανδημία», συμπληρώνοντας πως «αν ο κόσμος εμβολιαστεί θα γυρίσουμε γρήγορα, δεν λέω στην παλιά μας ζωή, αλλά σε μια ζωή με μεγαλύτερες ελευθερίες».

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης έχει θέσει δύο φορές το θέμα του πλήρους ανοίγματος της αγοράς στους ειδικούς, ωστόσο έχει λάβει ισάριθμες αρνητικές απαντήσεις από την επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Γκρίνια από μικρούς και μεγάλους

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τις υβριδικές μεθόδους των click away και click inside μόνο ως λύση ανάγκης τη δέχτηκαν μικρότεροι και μεγαλύτεροι έμποροι. Δεδομένου ότι στους 14 μήνες που διαρκεί η πανδημία από το λιανεμπόριο έχουν χαθεί περί τα 10 δισ. ευρώ, όλοι ήθελαν να σηκώσουν ρολά μια ώρα αρχύτερα .

Επί του πρακτέου όμως, φαίνεται ότι τα ραντεβού για αγορές εντός των καταστημάτων δεν είναι και η πιο αποδοτική μέθοδος λειτουργίας και ειδικά για τις μεγάλες αλυσίδες. Από τη μια, πολλά ραντεβού χάνονται, ενώ από την άλλη, το μισάωρο δεν φτάνει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές από όσους περιμένουν έξω από το κατάστημα για να βγουν οι προηγούμενοι πελάτες που καθυστέρησαν.

Πότε θα καταργηθεί το sms

Εκτός από τα «click», ο χρόνος μέτρα αντίστροφα και για την κατάργηση της αποστολής sms. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά την επανεκκίνηση της εστίασης από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν παρελθόν και τα sms.

Για την αποστολή sms, καθώς και την επικείμενη άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από τη Δευτέρα του Πάσχα μίλησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Το θέμα του sms θα εξεταστεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Ως προς τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις δεν έχει αλλάξει κάτι κι έτσι η άρση του μέτρου θα έρθει με το άνοιγμα του τουρισμού. Ως προς τις διαδημοτικες μετακινήσεις το λογικό είναι πως με το άνοιγμα της εστίασης θα αρθεί και αυτό το μέτρο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά η κα. Πελώνη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης είχε επισημάνει πως από την άλλη Δευτέρα θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να στέλνει SMS για να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις