Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώνονται από την “μαύρη” Πρωτομαγιά του 1994, όταν ο Αιρτον Σένα έχασε την ζωή του στο ιταλικό γκραν πρι, στην πίστα της Ίμολα, εκεί, όπου μια στροφή είχε αλλάξει το παιχνίδι της μοίρας του. Ήταν την Πρωτομαγιά του 1994, στις 2.17 μ.μ , όπου ο “θεός” της Formula1, ο 33χρονος Βραζιλιάνος  λίγο πριν μπει στο μονοθέσιο του προσευχήθηκε στον Θεό, για να τον προσέχει.

Το κλίμα ήταν βαρύ, αφού, μια ημέρα πριν είχε βρει τραγικό θάνατο ο Αυστριακός Ρολαντ Ραζενμπέργκερ όταν έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και καρφώθηκε στις προστατευτικές μπαριέρες. Εκείνο το πρωινό, βαρύς ήταν και ο ουρανός, ενώ η εκκίνηση δόθηκε με καθυστέρηση αφού η πίστα θύμιζε λίμνη και η επικινδυνότητα χτύπησε κόκκινο.

Η …καταραμένη στροφή

Το αυτοκίνητο ασφαλείας έφυγε, και ο Σένα , όντας πρωτοπόρος πάτησε γκάζι στην αήττητη Williams. Δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις της μοίρας. Στην «καταραμένη στροφή» Ταμπουρέλο ο βραζιλιάνος είδε το αυτοκίνητο του για πρώτη φορά να τον προδίνει. Στο κοντέρ είχε πιάσει τα 310 χλμ/ώρα και έγινε το μοραίο.

Η Williams καρφώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον τοίχο. Ήταν η στροφή που δεν τον προσπέρασε ένα κανένα άλλο μονοθέσιο, αλλά η ζωή του.

Σενάριο συνομωσίας ή δυστύχημα χωρίς δόλο; 

Aκόμη και σήμερα ,το ερώτημα αν ο Σένα έπεσε θύμα συνωμοσίας μένει αναπάντητο. Ο εισαγγελέας που χειρίστηκε το τραγικό συμβάν ανάφερε, ότι, η αιτία του θανατηφόρου δυστυχήματος που είχε ο Βραζιλιάνος ήταν η θραύση της κολώνας του τιμονιού στο αυτοκίνητό του. Έξι μέλη της ομάδας της Williams κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία.

Η δίκη ξεκίνησε το 1997, όμως, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, αφού, η εισαγγελία δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι, ήταν ένοχοι για τον θάνατο του. Η τελική απόφαση βρήκε στις 13 Απριλίου 2007, 13 χρόνια μετά τον θάνατο του Σένα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από τις ανεπαρκείς τροποποιήσεις που είχαν συμβεί στην κολώνα του τιμονιού, με αποτέλεσμα να σπάσει και να οδηγήσει ανεξέλεγκτα τον Σένα σε συντριβή. Όμως, κανείς δεν συνελήφθη μιας και τα αδικήματα είχαν παραγραφεί βάση της ιταλικής νομοθεσίας.

Είδε τον Θεό την ώρα που οδηγούσε!

Ήταν ένας σταρ, ( τον λάτρευαν όπως τον Μαραντόνα, τον Πελέ)  αν και ο ίδιος είχε …αλλεργία με την προβολή και προτιμούσε να κρατάει την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας  .

Μπορούσε να φθάσει στα όρια του ότι αγωνιστικό και αν έπιανε στα μαγικά του χέρια,   να κάνει τα αδύνατα , δυνατά. Αγαπούσε τον …χορό με παρτενέρ το μονοθέσιο του στην βρεγμένη πίστα, χωρίς να πανικοβάλλεται,  ενώ προσπερνούσε τους αντιπάλους σαν να ήταν σταματημένοι,  ποντάροντας στις ικανότητες του αλλά και στον Θεό. Ο Σένα ήταν προσηλωμένος , ως καθολικός, στον Θεό.  Προσευχόταν πριν από κάθε αγώνα (τον έπιανε συχνά – πυκνά η κάμερα να κάνει τον Σταυρό του). Τόσο στις χαρές όσο και στις λύπες είχε αποκούμπι τον Θεό.

Μεγάλωσε σε μια καθολική οικογένεια. Ακόμη και σήμερα συγκλονίζει η δήλωση του, πριν τερματίσει πρώτος στον τελικό και λίγο πριν στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Είπε, ότι είδε την μορφή του Θεού, μέσα στην βροχή: « Ένιωσα την παρουσία του, είχα ένα όραμα, είδα τον Θεό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης