Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στις αγορές  κυριάρχησε το αφήγημα της χαμηλής ανάπτυξης, του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων. Σήμερα οι αναλυτές αρκετών οίκων εκτιμούν πως θα κυριαρχήσουν τα «3R»: Recovery (ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών), Reflation (επανεμφάνιση πληθωρισμού) και Rotation (ευνοούνται πλέον επιλογές κυκλικού χαρακτήρα).

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού προχωρούν o Mark Haefele επικεφαλής επενδύσεων του τήματος διαχείρισης πλούτου της UBS AG,  προχώρησε στην καταγραφή τριών σεναρίων που θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια αποτελώντας και το νέο αφήγημα των αγορών:

1. Στο πρώτο (θετικό σενάριο), ο ελεγχόμενος πληθωρισμός (“good­inflation”- «καλός πληθωρισμός»), επιτρέπει τις κεντρικές τράπεζες να αρχίζουν να μειώνουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έως το 2021, καθώς οι προοπτικές δυναμικής ανάκαμψης των οικονομιών επιταχύνονται, αφού και η  διάθεση των εμβολίων επιτρέπει τους περισσότερους ενήλικες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να εμβολιαστούν ως το τέλος του β τριμήνου.

Στο σενάριο αυτό ο δείκτης S&P 500 φθάνει τις 4.600 μονάδες, ο ευρωπαϊκός δείκτης  Euro Stoxx 50 τις 4.500 μονάδες και ο δείκτης αναδυομένων αγορών MSCI EM τις 1650 μονάδες. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνουν μερικώς η ισοτιμία ευρώ/δολ πάει στο 1,30 και ο χρυσός υποχωρεί.

2. Στο δεύτερο (βασικό σενάριο), ο πληθωρισμός παραμένει ελεγχόμενος κάτω του 2%, οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν να μεταβάλουν την νομισματική τους πολιτική, αλλά από το 2022, η δυναμική της ανάκαμψης των οικονομιών παραμένει ισχυρή, ενώ τα εμβολιαστικά προγράμματα περιορίζουν σταδιακά τους φόβους, την ώρα που οι ΗΠΑ ακολουθούν μία προβλέψιμη πολιτική στο θέμα του διεθνούς  εμπορίου.

Στο σενάριο αυτό ο δείκτης S&P 500 φθάνει τις 4.400 μονάδες, ο ευρωπαϊκός δείκτης  Euro Stoxx 50 τις 4.150 μονάδες και ο δείκτης αναδυομένων αγορών MSCI EM τις 1500 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνεται  στο 1,25 και ο χρυσός σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται στα 1600 δολ/ουγγιά.

Να σημειωθεί πως η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις ΗΠΑ μετά από συμβιβασμούς ενδεχόμενος να περιοριστεί στην περιοχή του του 28% και δεν αναμένεται επηρεάσει σημαντικά τις αγορές.

3. Στο τρίτο (αρνητικό σενάριο), η άνοδος του πληθωρισμού συνεχίζεται , ενώ η ανάπτυξη απογοητεύει (“bad­inflation”- «κακός πληθωρισμός»). Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων των κεντρικών τραπεζών συνεχίζονται τουλάχιστον ως το τέλος του 2021.

Η δυναμική της ανάπτυξης «ξεθωριάζει», ενώ οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να στηρίξουν καθοριστικά τις οικονομίες. Η διαθεσιμότητα εμβολίων καθυστερεί, ενώ  οι μεταλλάξεις μειώνουν  την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και οι φόβοι για νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα επανακάμπτουν.

Την ίδια ώρα η ανάπτυξη πλήττεται και από τις νέες εμπορικές εντάσεις  ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και από τις περιφερειακές γεωπολιτικές συγκρούσεις.

Στο σενάριο αυτό ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί στις 3.500 μονάδες, ο ευρωπαϊκός δείκτης  Euro Stoxx 50 στις 3.400 μονάδες και ο δείκτης αναδυομένων αγορών MSCI EM στις 1100 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν δραματικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνεται  στο 1,12 και ο χρυσός παίρνει την ανιούσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές