Το 2020 ήταν η χρονιά κατά την οποία γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τα λιγότερα παιδιά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Αυτό έδειξαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αναδεικνύοντας και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η πανδημία της Covid-19 ώστε να επιταχυνθεί μία τάση η οποία ήταν ήδη παρούσα στην αμερικανική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, πέρυσι γεννήθηκαν στις ΗΠΑ 3,61 εκατομμύρια παιδιά, αριθμός που είναι κατά 4% μικρότερος έναντι του 2019 και ο χαμηλότερος από το 1979. Όσον αφορά τον «δείκτη γονιμότητας», που αποτυπώνει τον μέσο όρο των παιδιών που θα γεννήσει κάθε Αμερικανίδα στη διάρκεια του βίου της, υποχώρησε στο 1,64, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο αφότου άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία, τη δεκαετία του ’30.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι γυναίκες στις ΗΠΑ (και όχι μόνο προφανώς) συνήθως γεννούν λιγότερα παιδιά κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων. Όταν δε αυτές συνδυάζονται με υγειονομικές κρίσεις οι οποίες, εκτός από τον φόβο για την υγεία των ίδιων και των νεογνών, καθιστούν πιο δύσκολες τις επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία, τότε ο ρυθμός της μείωσης είναι ακόμη μεγαλύτερος – κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση.

Καταλύτης η Μεγάλη Ύφεση

«Το γεγονός ότι αυτή η εικόνα συνέπεσε με το πλήγμα της πανδημίας αποτελεί αναμφίβολα κάτι που γεννά υποψίες», σημείωσε χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal ο δρ. Χάμιλτον, ομοσπονδιακός στατιστικολόγος και ειδικός στα δημογραφικά.

«Δεν είναι απλώς η Covid. Είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός των γεννήσεων ποτέ δεν ανέκαμψε ουσιαστικά μετά τη Μεγάλη Ύφεση», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Κένεθ Τζόνσον, από το πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ. Μιλώντας δε στην ίδια εφημερίδα, τόνισε: «Αναμένω εδώ και χρόνια να δω ένα μεγάλο άλμα στις γεννήσεις από γυναίκες που βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Μείωση σε όλες τις ηλικίες

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι γεννήσεις υποχώρησαν πέρυσι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – ακόμη και σε εκείνη των 40-44 ετών, όπου καταγραφόταν συνεχής αύξηση από το 1985 μέχρι το 2019, κατά μέσο όρο 3% ετησίως. Πάντως, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις τάξεις των γυναικών που βρίσκονται στο τέλος της εφηβείας τους και στα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους – εκεί, η μείωση από το 1991 ως σήμερα έχει φτάσει στο 75%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά την εντυπωσιακή περυσινή μείωση, ο ρυθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με τις περισσότερες μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ιταλία), αλλά και με τη Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή